Welke supermarkten in Spanje hebben de prijzen het meest verhoogd?

Welke supermarkten in Spanje hebben de prijzen het meest verhoogd?
Beeld: via canva.com

Welke supermarkten in Spanje hebben de prijzen het meest verhoogd?

Consumenten in Spanje hebben de afgelopen jaren een flinke prijsstijging in supermarkten meegemaakt. Dit heeft de koopkracht van huishoudens aangetast en zorgen veroorzaakt bij de bevolking. Onderzoek van de OCU toont aan dat de prijzen van meer dan honderd producten in zeven grote supermarktketens gemiddeld met 38% zijn gestegen tussen december 2020 en december 2023.

Een belangrijke reden voor de prijsstijgingen in Spaanse supermarkten is de algemene inflatie in het land, die wordt veroorzaakt door stijgende energieprijzen en hogere productiekosten. Dit heeft geleid tot hogere consumentenprijzen in alle sectoren, inclusief de voedingsmiddelensector. Naast inflatie had Spanje ook een zwakke economische groei, wat leidde tot beperkte loonstijgingen en moeite voor huishoudens om hogere kosten te betalen. 

De oorlog in Oekraïne en klimaatverandering zorgen voor inflatie door verstoorde toeleveringsketens, hogere grondstof- en energieprijzen, lagere oogsten en schaarste aan producten. Dit drijft de prijzen omhoog.

De prijsstijgingen in de Spaanse supermarkten zijn aanzienlijk geweest. Volgens een onderzoek van de Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) stegen de prijzen van 122 populaire voedingsmiddelen en huishoudelijke producten in zeven grote supermarktketens gemiddeld met 38% tussen december 2020 en december 2023. Dit staat in contrast met de loonstijging van slechts 6% in dezelfde periode.

Voor producten die als basisbehoeften worden beschouwd, zoals yoghurt, spaghetti, ijs en melk, stegen de prijzen met meer dan 50%. Dit zijn enkele andere opvallende stijgingen de afgelopen drie jaar:

  • Olijfolie: 225% duurder
  • Witte suiker: 91% duurder
  • Sinaasappelsap: 81% duurder
  • Eieren: 67% duurder
  • Ronde rijst: 66% duurder
  • Wortelen: 65% duurder

Hoewel alle supermarkten te maken hadden met prijsstijgingen, waren er enkele opvallende verschillen tussen de ketens. Carrefour en Alcampo hadden de grootste prijsstijgingen met respectievelijk 45% en 43%. Mercadona, El Corte Inglés, Eroski, Condis en Dia volgden op de voet met stijgingen tussen 32% en 38%. Deze verschillen komen door factoren zoals onderhandelingsmacht van supermarkten, efficiëntie van toeleveringsketens en operationele kosten.

De prijsstijgingen in de supermarkten hebben een zware tol geëist van de Spaanse consumenten. Veel huishoudens hebben moeite om rond te komen en financieel het einde van de maand te halen, wat heeft geleid tot aanpassingen in hun uitgavenpatroon en consumptiegedrag. Sommigen zijn overgestapt op goedkopere merken of hebben hun aankopen beperkt tot de meest essentiële producten.

Volgens een rapport van de Europese Commissie ervaren bijna 30% van de Spaanse huishoudens moeilijkheden om rond te komen met hun inkomen, waardoor ze hun uitgaven aan voeding en andere basisbehoeften hebben moeten beperken.

Ga naar de inhoud