Norwegian Air ontslaat 1.191 werknemers en sluit 3 van de 5 basissen in Spanje

Norwegian Air ontslaat 1.191 werknemers en sluit 3 van de 5 basissen in Spanje
Beeld: Norwegian.com

Norwegian Air ontslaat 1.191 werknemers en sluit 3 van de 5 basissen in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De luchtvaartmaatschappijen beleven niet de beste tijden en het laatste slachtoffer is het Scandinavische Norwegian Air. Op maandag werd bekend dat het bedrijf van plan is om in Spanje 1.191 werknemers te ontstaan, dat is 85% van alle werknemers die Norwegian heeft in Spanje. Ook zullen 3 van de 5 basissen gesloten worden in Spanje en blijven alleen Alicante en Málaga operationeel.

Net zoals andere luchtvaartmaatschappijen is de Zweedse Noorse prijsvechter Norwegian Air door de corona-crisis zwaar in de problemen gekomen en balanceert het bedrijf op de rand van faillissement. Op zoek naar overleving heeft Norwegian besloten werknemers te ontslaan, langeafstandsvluchten niet meer uit te voeren en basissen te sluiten.

In Spanje worden drie van de vijf basissen gesloten. Alleen Málaga en Alicante blijven operationeel terwijl de basissen in Barcelona, Gran Canaria en Tenerife-Sur gesloten worden. Het personeel dat daar gestationeerd was wordt ontslagen waardoor in Spanje er totaal 1.191 werknemers zonder baan komen te zitten.

Bij de basissen Málaga en Alicante zal bij elk vliegveld gedurende dit jaar slechts één vliegtuig gestationeerd staan. Norwegian hoopt dat tijdens de zomer van 2022 er bij beide basissen drie vliegtuigen gestationeerd kunnen worden waardoor 215 werknemers waaronder piloten en cabinepersoneel hun baan kunnen behouden.

Norwegian Air trekt zich terug uit praktisch alle landen waar ze operationeel waren behalve de Scandinavische landen en Spanje. Vluchten vanuit en naar Groot Brittannië, Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten worden geannuleerd.

Over het algemeen gaat Norwegian drastisch korten wat betreft het aantal vliegtuigen dat operationeel zal blijven. Voor de corona-crisis vloog Norwegian Air met 156 vliegtuigen waarvan 37 langeafstandsvliegtuigen (twee gangen) en 119 voor korteafstandsvluchten (een gang).

In 2021 zal Norwegian slechts 50 vliegtuigen gebruiken en hoopt de Zweedse Noorse prijsvechter in 2022 meer dan 70 vliegtuigen in te kunnen zetten.

Ga naar de inhoud