Search
menu
Search

Als het niet regent voor september komen er waterrestricties in Málaga

Als het niet regent voor september komen er waterrestricties in Málaga
Beeld: releon8211 via canva.com

Als het niet regent voor september komen er waterrestricties in Málaga

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De situatie begint volgens de regionale premier van Andalusië steeds nijpender te worden wat betreft de watervoorraad. Op dit moment is er nog geen reden tot paniek en zeker de hele zomer zal er geen gebrek aan kraanwater zijn in de provincie Málaga. Maar als het niet regent de komende maanden zullen er vanaf september restricties in het waterverbruik gelden in de provincie.

Andalusië kampt met een ernstig gebrek aan neerslag en als er niet snel iets verandert, zullen er beperkingen worden opgelegd aan het gebruik van water in de regio. De Andalusische overheid is vastbesloten om de situatie onder controle te krijgen en heeft aangekondigd dat het gebruik van water in de Middellandse Zeebekkens vanaf september zal worden beperkt als de regen uitblijft.

De droogte heeft een ernstige impact op de agro-industrie, veeteelt- en landbouwsectoren. De droogte, die al enkele jaren aanhoudt, wordt steeds intenser en dit jaar is het bijzonder slecht met uitzonderlijk hoge temperaturen van 12 tot 13 graden boven het normale niveau en zeer weinig neerslag. Dit is vooral opvallend in maanden die normaal gesproken regenachtig zijn, zoals april.

Als het niet gaat regenen tegen eind september, zal de regionale overheid in Andalusië beperkingen opleggen aan het gebruik van water in de Middellandse Zeebekkens waar ze bevoegdheid over heeft, wat neerkomt op 27% van het Andalusische grondgebied (en 100% in de provincie Málaga). Deze beperkingen zullen niet alleen van toepassing zijn op de landbouwsector, maar ook op andere activiteiten zoals het schoonmaken van straten, het vullen van zwembaden en het besproeien van tuinen. De overheid zal drastische maatregelen moeten nemen als er geen regen komt tegen eind september.

Het bestuur van de Mediterrane Stroomgebieden in Andalusië is verantwoordelijk voor een gebied van 20.010 vierkante kilometer, waarvan 17.952 vierkante kilometer op het vasteland ligt en de rest op overgangs- en kustgebieden. Dit gebied strekt zich uit over de hele regio en omvat het volledige grondgebied van de provincie Málaga. Enkele van de gebieden die deel uitmaken van deze stroomgebieden en ook van Málaga zijn het natuurpark Los Alcornocales, de Sierra de Grazalema, de Sierra de las Nieves, het Fuente de Piedra-meer, het Campillos Lagunes Natuurreservaat en het Archidona Lagunes Natuurreservaat.

Ga naar de inhoud