Search
menu
Search

‘Renting’ van voertuigen tot nu toe dit jaar in Spanje gestegen

‘Renting’ van voertuigen tot nu toe dit jaar in Spanje gestegen
Beeld: dima_sidelnikov via canva.com

‘Renting’ van voertuigen tot nu toe dit jaar in Spanje gestegen

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Net zoals in Nederland en België worden de huursystemen ‘renting’ en ‘leasing’ van voertuigen steeds populairder in Spanje. Tot en met april 2023 steeg het aantal renting auto’s met 44% vergeleken met dezelfde periode in 2022. Er werden de eerste vier maanden van dit jaar voor 93.793 renting-contracten afgesloten in Spanje terwijl dat in 2022 nog 68.336 was volgens de Spaanse vereniging renting van voertuigen (AER). Lees onderaan dit artikel wat het verschil is tussen ‘renting’ en ‘leasing’ van voertuigen in Spanje.

De groei van het aantal registraties in de ‘renting’ sector overtreft die van de algemene registraties in Spanje, waarbij het aantal registraties in de eerste vier maanden van het jaar met 32% is gestegen tot 366.013 eenheden. ‘Renting’ vertegenwoordigde in april bijna 27% van alle registraties, wat hoger is dan het percentage van 25% dat het in de eerste vier maanden van 2022 vertegenwoordigde.

Het segment van voertuigen met de grootste vertegenwoordiging in de ‘renting’ sector zijn bestel- en pick-up wagens, gevolgd door personenwagens en terreinwagens, commerciële voertuigen kleiner dan 3,5 ton en commerciële voertuigen groter dan 3,5 ton. De totale investering voor de aanschaf van nieuwe voertuigen door ‘renting’ bedrijven bedroeg 2,1 miljard euro.

Merken en modellen

De meest gevraagde merken zijn (in volgorde) Volkswagen, Renault, Peugeot, Ford, Toyota, Mercedes, BMW, Citroën, Audi en Seat. De meest gehuurde modellen zijn de Renault Express, Nissan Qashqai, Citroën Berlingo, Ford Transit, Fiat 500, Ford Focus, Volkswagen Tiguan, Ford Kuga, Volkswagen T-Roc en Peugeot 3008. 

Type brandstof

Per type brandstof waren 37% van de registraties benzinevoertuigen (30.804 eenheden), 25% dieselvoertuigen (33.608), niet-plug-in benzine hybriden 19,7% (19.354), benzine plug-in hybride 6% (5.973), niet-plug-in diesel hybriden 4,6% (4.564) en elektrische modellen 3,4% (30303) en waterstof modellen (2).

Verschillen renting en leasing

Er wordt in het oorspronkelijke artikel vooral geschreven over de ‘renting’ van voertuigen omdat het hier om gegevens gaat van La Asociación Española de Renting de Vehículos. Er is echter ook nog de mogelijkheid om een auto te huren via ‘leasing’, maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Renting: Bij renting huur je een voertuig voor een bepaalde periode, maar ben je na die periode over het algemeen niet de eigenaar van het voertuig (al is dat tegenwoordig ook mogelijk bij sommige bedrijven). Het voertuig blijft gedurende de huurperiode eigendom van het verhuurbedrijf. Renting is mogelijk voor zowel zelfstandigen, bedrijven en particulieren. Renting is voor veel zelfstandigen de beste optie omdat alle kosten afgeschreven kunnen worden (renting bedrag en IVA).

Bij renting betaalt de huurder van een voertuig een bepaalde maandelijkse bijdrage waarvan de hoogte afhangt van het type voertuig, het aantal kilometers op jaarbasis en in sommige gevallen een borgsom. Bij dat bedrag zijn alle kosten (o.a verzekering, belastingen, onderhoud) inbegrepen maar brandstof, tol en bekeuringen uiteraard niet.

Over het algemeen zijn de maandelijkse kosten via renting hoger dan bij leasing. De duur van een renting-contract ligt normaal tussen de een en vijf jaar waarna men meestal overstapt op een nieuwer model voertuig. Vaak is het na beëindiging van het contract niet mogelijk om de auto te kopen, al kan dat bij sommige bedrijven wel.

Leasing: Leasing kan gezien worden als een vorm van financiering van een voertuig. Men huurt een auto voor lange termijn waarbij er op het einde de mogelijkheid is om het voertuig tegen een vooraf afgesproken bedrag te kopen. Dat is niet verplicht maar wel mogelijk, iets dat bij renting niet zo normaal is.

Leasing is meer voor bedrijven en zelfstandigen en minder voor particulieren geschikt (tenzij je een private lease neemt). Dat heeft onder andere te maken met de fiscale voordelen van leasing van een bedrijfsvoertuig. De duur van leasing is volgens de Spaanse wet tussen de twee en zes jaar.

Na afloop van het contract kan de gebruiker kiezen om het voertuig voor het vooraf afgesproken bedrag te kopen of het contract voor hetzelfde voertuig te verlengen of over te stappen naar een ander voertuig.

Omdat leasing meer een vorm van financiering is, zijn de extra kosten van verzekering, belastingen en onderhoud vaak niet inclusief in de maandelijkse bijdrage (al zijn er uitzonderingen). Daarom is het bedrag van leasing lager dan dat van renting.

Ga naar de inhoud