Waarom vinden er zoveel communies plaats in de maand mei in Spanje?

Waarom vinden er zoveel communies plaats in de maand mei in Spanje?
Beeld: Avalon-Studio via canva.com

Waarom vinden er zoveel communies plaats in de maand mei in Spanje?

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Meestal worden de eerste communies gevierd in de maand mei in Spanje. Of ze nu privé of in grote groepen worden gehouden, bijna allemaal vinden ze plaats in deze maand. Volgens gegevens van de Spaanse Bisschoppenconferentie (CEE) worden er jaarlijks ongeveer 245.000 communies gevierd in Spanje. Maar wat betekent het om de eerste communie te doen? Wie kan het ontvangen? En waarom worden ze praktisch allemaal in de maand mei gevierd?

In Spanje wordt het communiefeest meestal gevierd in het voorjaar, tussen april en juni, maar in de meeste gevallen in de maand mei. Het exacte moment kan echter variëren afhankelijk van de regio en de plaatselijke tradities. Volgens de traditie worden communies meestal gevierd in mei vanwege de bloemenmaand en de Heilige Maagd Maria. 

Hoewel dit waar is, is dit niet de reden voor het doen van de eerste communie. Ze worden gehouden tussen de maanden april en juni omdat het de tijd van Pasen is, de periode tussen Pasen en Pinksteren. Dit duurt 50 dagen, waarin de maand mei valt. Het wordt tijdens deze periode gedaan omdat dit het beste moment is om Christus te ontvangen, nadat Hij al is opgestaan uit de dood.

De communie is een katholiek sacrament dat wordt gevierd wanneer een kind ongeveer zeven jaar oud is. Het is een belangrijke gebeurtenis in het leven van het kind en zijn of haar familie, omdat het de eerste keer is dat het kind de hostie ontvangt tijdens de mis. Dit wordt gezien als een belangrijk moment in de religieuze opvoeding van het kind en als een mijlpaal in zijn of haar leven als katholiek.

Tijdens de communie plechtigheid draagt het kind meestal speciale kleding, zoals een witte jurk of een kostuum, en worden cadeaus gegeven door familieleden en vrienden. Na de plechtigheid wordt er vaak een feest georganiseerd, waarbij familie en vrienden samenkomen om te eten, te drinken en te vieren.

Ga naar de inhoud