Nederlanders aan de Costa del Sol gearresteerd voor de verkoop van drugssnacks via internet

Nederlanders aan de Costa del Sol gearresteerd voor de verkoop van drugssnacks via internet
Beeld: policia nacional / facebook

Nederlanders aan de Costa del Sol gearresteerd voor de verkoop van drugssnacks via internet

Een grote politieoperatie in Spanje heeft geleid tot de ontmanteling van een criminele organisatie van Nederlanders die zich bezighielden met de verkoop van snoepgoed en snacks die waren doordrenkt met synthetische drugs. De organisatie, gevestigd aan de Costa del Sol, had een complexe infrastructuur opgebouwd voor de internationale verspreiding en witwassen van de opbrengsten uit deze illegale activiteiten.

De operatie, uitgevoerd door de Spaanse Policía Nacional en de Guardia Civil, resulteerde in de arrestatie van 15 verdachten en de inbeslagname van grote hoeveelheden verdovende middelen en contanten. Ook de Nederlanders, die gezien worden als de breinen achter deze drugshandel, zijn gearresteerd.

De zaak kwam aan het rollen nadat de Belgische politie een Nederlander had gearresteerd met een zending van 700 gram synthetische cathinonen (3MMC) bij een pakketophaalpunt. Deze informatie werd gedeeld met de Spaanse autoriteiten, waarna een diepgaand onderzoek werd opgestart.

De eerste fase van de operatie richtte zich op het identificeren en lokaliseren van de leden van de criminele organisatie aan de Costa del Sol. Dit leidde tot zeven huiszoekingen in de steden Fuengirola, Mijas, Estepona aan de Costa del Sol en Maspalomas op de Canarische Eilanden.

Tijdens de invallen zijn 12.000 zakjes snoep en snacks met THC (de werkzame stof in cannabis) erin, in beslag genomen. Ook zijn er 281 vapepennen met vloeibaar cannabis-extract en 49 pakketten met verschillende hoeveelheden cocaïne gevonden. Naast de drugsvoorraad werd ook bewijs gevonden van een uitgebreid netwerk van schijnbedrijven dat was opgezet om de illegale activiteiten te verhullen.

Uit het onderzoek bleek dat de organisatie een wijdvertakt distributienetwerk had opgezet voor de verkoop van de verdovende middelen via het internet. Drugs werden verpakt in snoepgoed en snacks om ze onopvallend te verzenden. Bestellingen kwamen uit heel Europa binnen via een online verkoopplatform, waarna de producten per post werden verzonden naar klanten over heel Europa.

Ga naar de inhoud