Spanje heeft met 84 jaar de hoogste levensverwachting van de Europese Unie

Spanje heeft met 84 jaar de hoogste levensverwachting van de Europese Unie
Beeld: via canva.com

Spanje heeft met 84 jaar de hoogste levensverwachting van de Europese Unie

Volgens de meest recente voorlopige gegevens van het Europese Statistiekbureau Eurostat over de levensverwachting in 2023, staan de Spanjaarden bovenaan de lijst van EU-burgers met de hoogste levensverwachting. De gemiddelde levensverwachting in Spanje is 84 jaar, wat twee jaar hoger is dan in Nederland en anderhalf hoger dan in België.

De levensverwachting is een belangrijke indicator voor de algemene gezondheidstoestand van een bevolking. Volgens de voorlopige gegevens van Eurostat voor 2023 ligt de gemiddelde levensverwachting in de Europese Unie op 81,5 jaar, wat 0,9 jaar hoger is dan in 2022.

Naast Spanje (84 jaar), Italië (83,8) en Malta (83,6) behoren ook andere Europese landen tot de koplopers wat betreft levensverwachting. In totaal overtreffen 15 EU-lidstaten de gemiddelde levensverwachting van het blok.

De Scandinavische landen, zoals Zweden (83,4), Denemarken (81,9) en Finland (81,7), maar ook België (82,5) en Nederland (82) behoren traditiegetrouw tot de top van de EU-ranglijst voor levensverwachting. Deze landen zijn bekend om hun hoge kwaliteit van leven, uitstekende gezondheidszorgsystemen en gezonde levensstijlen.

Hoewel de meerderheid van de EU-lidstaten een hoge levensverwachting heeft, zijn er enkele landen die worstelen met lagere cijfers. Landen zoals Bulgarije (75,8 jaar), Letland (75,9 jaar) en Roemenië (76,6 jaar) hebben een levensverwachting die onder het EU-gemiddelde ligt.

Als we alleen kijken naar de EU-landen dan staat Spanje met een gemiddelde levensverwachting van 84 jaar bovenaan, maar als we het lijstje uitbreiden dan staan er twee landen boven Spanje. In Liechtenstein is de levensverwachting 84,8 jaar terwijl dat in Zwitserland 84,2 jaar is.

Ga naar de inhoud