Spanje geconfronteerd met recordaantal Afrikaanse migranten in 2024

Spanje geconfronteerd met recordaantal Afrikaanse migranten in 2024
Beeld: Europa Press

Spanje geconfronteerd met recordaantal Afrikaanse migranten in 2024

In de eerste vier maanden van 2024 is Spanje geconfronteerd met een ongekende toestroom van migranten over land en zee. De cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken laten zien dat er tot nu toe bijna 20.000 migranten irregulier het land zijn binnengekomen, een stijging van maar liefst 190% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Sinds 1 januari zijn er volgens de officiële cijfers 19.887 migranten irregulier in Spanje aangekomen, een schrikbarende toename van 13.029 personen vergeleken met 2023. De overgrote meerderheid van deze migranten, 15.982 om precies te zijn, bereikte de Canarische Eilanden met 242 boten of vaartuigen. Dit aantal betekent een stijging van 369% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Bij het Spaanse vasteland en op de Balearen zijn minder migranten aangekomen, met een daling van bijna 5% naar 2947 migranten. Bij de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla die zich op Afrikaanse grondgebied bevinden, zijn tot nu toe dit jaar veel minder migranten aangekomen over water. Over land is dat echter een ander geval en kwamen er meer migranten aan, 957 in 2024 vergeleken met 311 in 2023.

De maanden met de meeste aankomsten waren februari (6000), gevolgd door januari (5932), april (2800) en maart (1183). Hoewel de aantallen de afgelopen twee maanden wat zijn afgenomen, blijven de cijfers zorgwekkend hoog. Op het Spaanse vasteland en de Balearen was er een lichte daling van 4,7% met 2947 irreguliere migranten.

Spanje heeft door haar geografische ligging altijd te maken gehad met migratiestromen en in de jaren 90 was er een sterke toename van migranten uit Noord-Afrika. De economische crisis van 2008 leidde tot strengere migratiewetten, maar de afgelopen jaren werd Spanje, met name de Canarische Eilanden, opnieuw een populaire route voor migranten uit Afrika en het Midden-Oosten

De migranten die in Spanje aankomen, komen uit verschillende landen zoals Marokko, Algerije, Soedan, Mali, Somalië, Syrië en Senegal. Ze hebben vaak een gevaarlijke en lange reis achter de rug op zoek naar een beter leven, weg van conflicten, armoede en onderdrukking.

Hun motieven en redenen zijn divers, meestal gerelateerd aan economische omstandigheden en betere kansen, oorlogen en internationale conflicten, vervolging op basis van etnische, religieuze of politieke redenen, en ook klimaatverandering en natuurrampen spelen een rol. Het is belangrijk om deze complexe situaties te begrijpen en empathie te tonen voor de uitdagingen waarmee deze migranten worden geconfronteerd.

Ga naar de inhoud