skip to Main Content
Werkloosheid Spanje daalt naar laagste aantal van afgelopen 10 jaar
123rf

Werkloosheid Spanje daalt naar laagste aantal van afgelopen 10 jaar

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De zomer is begonnen in Spanje en dus zijn er meer banen wat zich ook uit in de werkloosheidscijfers. In mei daalde het aantal werklozen met 84.075 personen naar iets meer dan 3 miljoen mensen zonder werk wat het laagste cijfer is sinds 2008. Het goede nieuws is dat het aantal werkenden is gestegen naar 19.442.113 wat het hoogste aantal sinds jaren in een meimaand is.

Volgens de gegevens van het Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) is het aantal werklozen in de maand mei gedaald met 84.075 personen. Daardoor komt het totale aantal werklozen in Spanje te staan op 3.079.491 personen wat het laagste aantal is van de afgelopen 10 jaar.

Zoals te verwachten nu het toeristenseizoen begonnen is op de meeste plaatsen in Spanje, is het aantal banen in de service sector (waartoe ook het toerisme en horeca horen) gestegen en de werkloosheid met 54.762 personen gedaald. In de bouw daalde het aantal werklozen met 9.040 personen, in de industriesector met 8.085 personen en in de landbouw met 7.864 personen.

Het aantal werklozen daalde het meeste in de toeristische regio’s zoals Andalusië met -17.981 personen, Catalonië met -10.507 personen en de Comunidad Valenciana met -8.744 personen.

Helaas is het aantal tijdelijke contracten (contratos temporales) nog steeds vele malen hoger dan de vaste contracten (indefinidos), te weten 1.891.580 tijdelijke (92%) en 184.161 vaste contracten. Daarnaast is een van de drie contracten slechts voor enkele uren per dag of zelfs per week.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Beste Remco,
    Prima update van de positieve ontwikkeling m.b.t. tot de Spaanse werkloosheid. Graag zou ik ook het perspectief zien t.o.v. andere Europese landen en de weergave in percentages. Daarnaast over de ‘contratos temporales’. Dit getal is hoog in vergelijking met andere landen (maar misschien niet met Nederland). Interessant is de oorzaak in Spanje van de grote hoeveelheid tijdelijke contracten. Werkgevers mogen domweg geen vaste contracten afsluiten als iemand die veranderd is van baan nog recht heeft op terugkeer bij de oude werkgever!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken