Werkloosheid in Spanje voor het eerst sinds 2008 onder de 3 miljoen gekomen

Werkloosheid in Spanje voor het eerst sinds 2008 onder de 3 miljoen gekomen
Beeld: 123rf

Werkloosheid in Spanje voor het eerst sinds 2008 onder de 3 miljoen gekomen

MADRID – Volgens de laatste maandelijkse cijfers van het Ministerie van Werkgelegenheid is het aantal werklozen in mei onder de 3 miljoen gekomen. Het is voor het eerst sinds het jaar 2008, toen de economische- en bouwcrisis begon in Spanje, dat er minder dan 3 miljoen werklozen staan geregistreerd in Spanje.  

Volgens de cijfers over de maand mei (2022) zijn er op dit moment in Spanje 2.922.991 werklozen wat er 858.259 minder zijn dan vorig jaar mei. Er zijn op dit moment ook 20.232.723 werkenden wat er 965.502 meer zijn dan in mei 2021. Alleen al in de maand mei van dit jaar daalde het aantal werklozen met 99.512 personen.

Er kwamen volgens het Ministerio de Trabajo in mei 64.230 nieuwe werknemers bij in de dienstensector waaronder de horeca en toerisme, 10.008 nieuwe werknemers in de constructie, 8.693 werknemers in landbouw en 7.968 werknemers in industrie.

Er is wel een kanttekening want weliswaar werden er veel nieuwe contracten getekend, het merendeel (bijna 1 op de 2) is ‘indefinido’ (tijdelijk) in plaats van ‘fijo’ (vast). Het gaat in feite om tijdelijke contracten zonder een bepaalde duur. Wanneer een werkgever beslist die duur te beëindigen eindigt ook dat contract. Er zijn drie varianten: Indefinido a tiempo (voltijds voor onbepaalde tijd completo); indefinido a tiempo parcial (parttime voor onbepaalde tijd); Fijo discontinuo (vast contract onderbroken).

De ‘fijo discontinuo’ contracten worden veel gebruikt in Spanje. De looptijd is voor onbepaalde tijd maar in dit geval levert de werknemer alleen dienst gedurende reguliere perioden het hele jaar door. Het wordt normaal gesproken gebruikt voor activiteiten die afhankelijk zijn van de seizoenen zoals toerisme en landbouwsector of de marktvraag.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.