Eeuwenoude en unieke munten gevonden op Lanzarote

Eeuwenoude en unieke munten gevonden op Lanzarote
Beeld: Ayuntamiento de Yaiza / web

Eeuwenoude en unieke munten gevonden op Lanzarote

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LANZAROTE – Archeologen hebben bij de archeologische site San Marcial del Rubicón bij het Playa Mujeres strand in de gemeente Yaiza niet ver van het beroemde Papagayo strand acht eeuwenoude munten gevonden die omschreven worden als uniek. De munten zijn de oudste die tot nu toe op de Canarische Eilanden gevonden zijn en de eerste met een contramerk in het Koninkrijk Spanje.

Op de munten verschijnt de letter “B” op het koninklijke zegel wat overeenkomt met de eerste veroveraar van de Canarische Eilanden, Jean de Bethencourt. De unieke vondst heeft een revolutie teweeg heeft gebracht in de wereld van de numismatiek in Spanje. De gevonden munten zijn onbetaalbaar omdat ze uniek zijn en behoren tot de grootste en oudste set van munten die ooit gevonden is op de acht Canarische Eilanden.

Het zijn de allereerste munten met een contramerk die gevonden zijn. De letter “B” op het koninklijke zegel maakt deze munten zo uniek. Deze is het bewijs dat het om munten gaat waarop Jean de Bethencourt, de eerste veroveraar van de Canarische Eilanden, zijn initiaal van zijn achternaam op de munten aanbracht.

Tot nu toe waren de eerste munten met een countermarking die van de Katholieke Koningen Ferdinand II van Aragon en Isabella I van Castilië. De nu gevonden munten zijn van een eerdere regeerperiode, waardoor ze een onschatbare waarde hebben.

Voor de lezers die het niet weten, Jean de Béthencourt was een Frans ontdekkingsreiziger. In 1402 leidde hij de expeditie naar de Canarische Eilanden, alwaar hij in het noorden van Lanzarote aan land stapte.

  • munten2
  • Eeuwenoude en unieke munten gevonden op Lanzarote
  • munten3
Ga naar de inhoud