Europees rapport laat zien dat een dertigtal stranden in Spanje van slechte kwaliteit zijn

Europees rapport laat zien dat een dertigtal stranden in Spanje van slechte kwaliteit zijn
Beeld: Canva

Europees rapport laat zien dat een dertigtal stranden in Spanje van slechte kwaliteit zijn

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is al enkele jaren de wereldleider wat betreft de blauwe vlaggen voor de kwaliteit van de stranden waarvoor Spanje er in 2022 maar liefst 621 heeft gekregen. Maar er zijn in Spanje langs 10 duizend kilometer kust meer dan 3 duizend stranden te vinden en volgens een nieuw rapport van de Europese Unie zijn deze niet allemaal even geschikt om te gaan zwemmen.

Volgens het recent gepubliceerd rapport is het goede nieuws dat het aantal badzones in Europa voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. Volgens het jaarlijkse zwemwaterverslag voldeed in 2021 bijna 85% van de Europese zwemwaterlocaties aan de strengste waterkwaliteitsnorm (uitstekend) van de EU. De beoordeling geeft een goede indicatie waar zwemmers deze zomer de beste badzones in Europa kunnen vinden. De beoordeling, die door het Europees Milieuagentschap (EEA) in samenwerking met de Europese Commissie is opgesteld, is gebaseerd op de monitoring van 21.859 zwemwaterlocaties in heel Europa.

In het rapport is te zien dat Spanje 2.261 stranden (1.984 langs de zee en 277 stranden in het binnenland) die geschikt zijn om te zwemmen heeft waarvan er 1.975 als uitstekend beoordeeld zijn, dat is 87,5% van alle stranden in Spanje. 177 stranden werden als goed beoordeeld, 32 stranden kregen een voldoende maar 28 stranden werden als slecht beoordeeld. 

Om erachter te komen welke stranden in Spanje als slecht te boek staan moet je HIER kijken op de interactieve kaart en dan voor Spain kiezen. Je moet daarna flink inzoomen op de kaart om de rood gekleurde stranden te zoeken. Wij hebben de hele kust van Spanje bekeken en maar een ‘slecht’ strand gevonden aan de Middellandse Zee, het Playa Forum in Barcelona. Een ander ‘slecht’ strand is het strand van de Cala Santandria op Menorca. Op het Canarische Eiland Fuerteventura ligt in Corralejo het ‘slechte’ strand Playa Muelle Viejo. Op Gran Canaria heeft het Playa Confital in Las Palmas de titel ‘slecht’ gekregen. De overige ‘slechte’ stranden liggen in het binnenland van Spanje.

Ga naar de inhoud