Jacht op de pijos: Nieuwe virale internetuitdaging baart welgestelde Spaanse ouders zorgen

Jacht op de pijos: Nieuwe virale internetuitdaging baart welgestelde Spaanse ouders zorgen
Beeld: Policía Municipal Madrid

Jacht op de pijos: Nieuwe virale internetuitdaging baart welgestelde Spaanse ouders zorgen

MADRID – Ze zijn schering en inslag geworden; de online uitdagingen die op het internet viraal gaan en even de cyberspace beheersen. In Spanje is er zo eentje die welgestelde ouders zorgen baart omdat de uitdaging hun kinderen viseert. Het gaat daarbij alleen om een bepaalde groep personen in de Spaanse samenleving. 

De uitdaging heet ‘La Caza del Pijo’, vrij vertaald als ‘de jacht op de snob’. De woorden ‘pijo’ (snobistisch, verwaand) en ‘cutre’ (marginaal, smakeloos) zijn in Spanje goed ingeburgerd, en de uitdaging vraagt er dan ook om jongeren die als ‘pijo’ worden bestempeld te vernederen of aan te vallen, dat te filmen en die beelden vervolgens op het internet te plaatsen.

Het gaat er dan ook vaak lelijk aan toe. Jongeren gaan op zoek naar wat zij als iemand ‘pijo’ beschouwen en geven die er vaak stevig van langs. Op een van de video’s is te zien hoe een paar adolescenten een onbekende in de hoek drijven en hem een pak slaag bezorgen. Op andere recente beelden is te zien hoe een meisje van veertien jaar een aantal jongeren schopt en slaat terwijl de slachtoffers smeken dat ze ophoudt. In dat geval kon het meisje worden geïdentificeerd en aan een aantal andere gelijkaardige zaken worden gelinkt. 

De jongeren en ouderen uit de welgestelde buurten maken zich dan ook zorgen om de trend. Hun kinderen worden klaarblijkelijk geviseerd enkel en alleen omdat ze van goede komaf zijn. Pestgedrag onder jongeren is iets van alle tijden, maar heeft in het internet jammer genoeg vaak een kwaadaardige handlanger gevonden. Trends als die van de ‘Caza del pijo’ kunnen soms vliegensvlug viraal gaan en veel slachtoffers maken. Gelukkig zijn het nog steeds de uitzonderingen die het nieuws halen, en waaien de virale trends gewoonlijk ook weer snel voorbij.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.