5 juni: Wereldmilieudag en hoe de inwoners van Spanje denken over het milieu

5 juni Wereldmilieudag en hoe de inwoners van Spanje denken over het milieu
Beeld: via canva.com

5 juni: Wereldmilieudag en hoe de inwoners van Spanje denken over het milieu

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elk jaar op 5 juni staat de wereld even stil bij de Wereldmilieudag of in het Spaans ‘Día Mundial del Medio Ambiente’. Deze dag wordt sinds 1974 jaarlijks door de Verenigde Naties georganiseerd. De inzet is om overheden en bevolking stil te laten staan bij ons milieu. Deze speciale dag moet het bewustzijn hierover verbeteren. Maar hoe denken de inwoners van Spanje over het milieu en klimaatverandering en wat doen zij daartegen?

Sinds 1974 viert de VN de ‘World Environment Day’. Er is voor 5 juni gekozen omdat op die dag in 1972 de internationale milieuconferentie begon die ook bekendstaat als het United Nations Environment Programme. Maar de vraag is wat doen de bewoners van deze wereldbol tegen klimaatverandering? In Spanje vroeg de Fundación BBVA dit aan de inwoners van Spanje en daaruit kan men het volgende concluderen.

De interesse in het milieu en milieuwaarden hebben wortel geschoten in de Spaanse samenleving en hebben de kennis, interesse en attitudes over milieukwesties beïnvloed, met nadruk de klimaatverandering. De interesse in het milieu en klimaatverandering is van een schaal van 1 op 10 sinds 2005, toen dat nog 6,4 was, gestegen naar 8,4 in 2022. Daarbij gaat het om de interesse en de vraag is natuurlijk wat zijn de individuele acties van de mensen.

Acht op de tien inwoners van Spanje is zich bewust van het feit dat de mens de schuldige is van de opwarming van de aarde zoals door de uitstoot van broeikasgassen. Ecologisch gedrag zoals recycling of de aankoop van huishoudelijke apparaten is inmiddels doorgedrongen tot de overgrote meerderheid van de Spaanse bevolking. Er is echter meer weerstand bij gewoontes die met mobiliteit te maken hebben zoals het minder gebruiken van gemotoriseerde voertuigen.

Slechts 19% van de ondervraagden is om milieuredenen gestopt met het dagelijks gebruiken van een personenwagen of motor/scooter. 35% zegt dat ze vaker de auto of motor/scooter laten staan en andere manieren van transport kiezen. 13% zegt het vervoermiddel tijdens de vakantie of vrije tijd niet te gebruiken terwijl 17% zegt dat vaak niet te doen. Slechts 12% van de deelnemers zegt de fiets te gebruiken om zich in een stad te verplaatsen.

54% van de deelnemers is bereid meer belasting te betalen om het milieu te beschermen. Meer dan 60% zou bereid zijn om 5% meer te betalen voor water, ongeveer 50% voor gas en benzine en 40% voor elektriciteit. Verder is men over het algemeen van mening dat de autoriteiten zoals de Spaanse overheid meer moet doen tegen klimaatverandering en om het milieu te verbeteren.

Op de vraag of het milieu en de klimaatverandering onderwerp van gesprek is binnen de familie, met vrienden of met collega’s op het werk zegt 12% dat dit zeer vaak het gespreksonderwerp is terwijl 39% zegt dat dit regelmatig gebeurt, 40% aangeeft dat dit niet vaak gebeurt en 9% zegt dat ze bijna nooit over klimaatverandering en het milieu praten.

Ga naar de inhoud