Geit steelt de show tijdens militaire parade in Granada

Geit steelt de show tijdens militaire parade in Granada
Beeld: @Defensagob / twitter

Geit steelt de show tijdens militaire parade in Granada

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Dit jaar werd de ‘Día de las Fuerzas Armadas’ of de ‘Dag van de Strijdkrachten’ gevierd in Granada. Het wordt gevierd om eer te bewijzen aan het Spaanse leger en om het bewustzijn en begrip van de bevolking voor het belang van de strijdkrachten te vergroten. Net zoals voorgaande jaren heeft een geit echter alle media-aandacht gekregen. Maar wat is deze militaire dag, wat is het vreemdelingenlegioen en waarom een geit?

Het evenement wordt meestal gevierd in de laatste week van mei of de eerste week van juni, en omvat verschillende activiteiten, zoals militaire parades, luchtshows, en open dagen bij militaire faciliteiten. De viering wordt bijgewoond door de Spaanse koning, de premier en andere hoogwaardigheidsbekleders. De Día de las Fuerzas Armadas begon in 1978 als een puur militaire viering, maar heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een gebeurtenis die bedoeld is om de verbondenheid tussen het Spaanse leger en de samenleving te bevorderen.

Als onderdeel van de parade lopen ook leden van het Spaanse Vreemdelingenlegioen mee. Zij hebben al jaren een geit als mascotte en deze doet ook mee met de parade. Dit jaar werd gekozen voor een geit met de naam Julio César, een Afrikaanse dwerggeit of ‘cabra enana africana’. Afrikaanse dwerggeiten zijn zeer sociaal, nieuwsgierig, en ze kunnen zich goed aanpassen aan verschillende klimaten en omgevingen, iets wat ook te merken was tijdens de parade in Granada.

De passage van de geit tijdens de parade was een van de meest verwachte momenten van de centrale evenementen ter gelegenheid van de ‘Dag van de Strijdkrachten’, die werd voorgezeten door koning Felipe en koningin Letizia, die bij hun aankomst werden ontvangen met gejuich en applaus. Bij de parade waren ongeveer 3.180 militairen, 150 voertuigen en 70 vliegtuigen en helikopters betrokken, die een route van 1,3 kilometer aflegden door de straten van het centrum van de hoofdstad van Granada, die voor de gelegenheid was versierd. Een ander belangrijk moment vond plaats voor de parade, met de traditionele sprong van de parachutist die de Spaanse vlag draagt, die voor het eerst door een vrouw werd uitgevoerd.

Wat is de Dag van de Strijdkrachten?

De ‘Día de las Fuerzas Armadas’ wordt gevierd om eer te bewijzen aan het Spaanse leger en om het bewustzijn en begrip van de bevolking voor het belang van de strijdkrachten te vergroten. Het evenement wordt meestal gevierd in de laatste week van mei of de eerste week van juni, en omvat verschillende activiteiten, zoals militaire parades, luchtshows, en open dagen bij militaire faciliteiten. De viering wordt bijgewoond door de Spaanse koning, de premier en andere hoogwaardigheidsbekleders. De Día de las Fuerzas Armadas begon in 1978 als een puur militaire viering, maar heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een gebeurtenis die bedoeld is om de verbondenheid tussen het Spaanse leger en de samenleving te bevorderen.

Wat is het Vreemdelingenlegioen?

Het Spaanse Vreemdelingenlegioen, bekend in Spanje als ‘El Tercio’, is een eenheid van het Spaanse leger dat werd opgericht in 1920 door koning Alfonso XIII. Het is geïnspireerd op het Franse Vreemdelingenlegioen en werd oorspronkelijk opgericht om dienst te doen in de Spaanse protectoraten in Noord-Afrika. Net als zijn Franse tegenhanger, werd het Spaanse Vreemdelingenlegioen aanvankelijk gevormd om buitenlanders een kans te geven in het Spaanse leger te dienen, hoewel het ook open stond voor Spaanse burgers. In de loop van de tijd is het legioen echter steeds meer een binnenlandse eenheid geworden, en de meeste van zijn leden zijn nu Spanjaarden.

Het Vreemdelingenlegioen staat bekend om zijn strenge discipline, zijn stoere imago en zijn moed in de strijd. Het heeft deelgenomen aan een groot aantal militaire campagnes, zowel in Spanje als daarbuiten, waaronder de Rif-oorlog in Marokko, de Spaanse Burgeroorlog, en verschillende vredeshandhavings- en vredesbevorderende missies in het kader van de Verenigde Naties en de NAVO. Ondanks het soms controversiële imago, blijft het Vreemdelingenlegioen een belangrijk en gerespecteerd onderdeel van het Spaanse leger.

Waarom een geit als mascotte?

Het Spaanse Vreemdelingenlegioen heeft een geit als mascotte die vaak te zien is bij militaire parades en ceremonies. De traditie om een geit als mascotte te hebben, dateert uit de vroege jaren van het legioen, maar de precieze oorsprong is onduidelijk. Een van de theorieën is dat de geit oorspronkelijk werd gebruikt voor zijn melk en vlees, maar uiteindelijk een geliefd en gewaardeerd onderdeel van het legioen werd. Een andere theorie is dat het houden van een geit als mascotte een manier is om het harde, stoere imago van het legioen te verzachten. De geit, vaak getooid met een mini-versie van het legioensuniform, voegt een vleugje humor en menselijkheid toe aan een anders zeer ernstige militaire organisatie. Ongeacht de oorsprong, is de geit van het Vreemdelingenlegioen een opvallend en geliefd symbool van deze unieke militaire eenheid geworden.

Ga naar de inhoud