De hitte-oven van Spanje wordt deze week aangestoken, maar is er sprake van een hittegolf?

De hitte-oven van Spanje wordt deze week aangestoken, maar is er sprake van een hittegolf?
Beeld: ai-beeld / redactie

De hitte-oven van Spanje wordt deze week aangestoken, maar is er sprake van een hittegolf?

In de loop van deze week zal Spanje te maken krijgen met een episode van hoge temperaturen, waarbij de thermometer in sommige delen van het land, hoofdzakelijk plaatsen in het zuiden, kan oplopen tot 40 graden. Gaan we de eerste hittegolf van 2024 meemaken in Spanje?

Weliswaar wordt het met name in het zuiden extreem warm met temperaturen die tegen of boven de 40 graden komen te liggen in het binnenland (dus niet langs de kust), er is vooralsnog geen sprake van een hittegolf aangezien niet wordt voldaan aan de criteria die daarvoor noodzakelijk zijn.

Om in Spanje te spreken van een hittegolf, moeten er aan bepaalde vereisten worden voldaan die zijn vastgesteld door het Spaanse meteorologisch instituut AEMET. Deze omvatten de duur, waarbij de extreme temperaturen ten minste drie opeenvolgende dagen moeten aanhouden.

Ook de omvang is van belang, waarbij de hitte ten minste 10% van de weerstations moet treffen. En tenslotte de intensiteit: de temperaturen moeten aanzienlijk boven de gebruikelijke gemiddelden voor die tijd van het jaar liggen en bepaalde specifieke drempelwaarden per regio overschrijden.

De episode van deze week, hoewel met temperaturen die de 40 benaderen en zelfs daaroverheen kunnen gaan in gebieden als de Guadalquivir-vallei (binnenland Andalusië) en de Ebro-vallei, voldoet niet aan deze criteria. De hoge temperaturen zullen niet gedurende een lange periode aanhouden, noch zullen ze een voldoende groot deel van het grondgebied treffen.

De week is in Spanje begonnen met zware onweersbuien in het binnenland, maar vanaf dinsdag tot en met donderdag zal de stabiliteit en de hitte de overhand krijgen door de aanwezigheid van een hogedrukgebied in de atmosfeer. De temperaturen nemen toe, met hun hoogtepunt op donderdag.

Op woensdag zijn er al gele weerswaarschuwingen afgegeven voor hitte in Badajoz en Zaragoza, met maxima die mogelijk de 38 en 36 graden zullen overschrijden. De hitte zal vooral intens zijn in Extremadura, het zuiden van Madrid, het westen van Castilla-La Mancha, het binnenland van Andalusië, Murcia en de Valencia regio, evenals in de Ebro-vallei.

Op donderdag worden maximumtemperaturen boven de 35 verwacht in een groot deel van het Spaanse binnenland, met enkele plaatsen die de 40 benaderen in de Guadalquivir-vallei. Hoofdsteden als Córdoba en Sevilla zouden deze extreme temperaturen kunnen bereiken, hoewel ook Zaragoza een aanzienlijke hitte zal ervaren.

De situatie zal echter op vrijdag drastisch veranderen met de komst van een geïsoleerde depressie op grote hoogte (DANA), die over het Spaanse vasteland zal trekken en voor buien, onweersbuien en een daling van de temperaturen zal zorgen. In het weekend wordt een algemene daling van de temperaturen verwacht, met veel gematigdere maxima en een frisser klimaat in het hele land.

Samenvattend: hoewel deze week zeer hoge temperaturen zullen worden ervaren op sommige plaatsen in Spanje, zal er geen sprake zijn van een hittegolf. De verlichting komt er in het weekend met de komst van de DANA, die zal zorgen voor een aanzienlijke daling van de temperaturen en een onstabielere weerssituatie.

Ga naar de inhoud