Rechter dagvaart echtgenote van Spaanse premier

Rechter dagvaart echtgenote van Spaanse premier
Beeld: via canva.com & europa press

Rechter dagvaart echtgenote van Spaanse premier

In een opvallende ontwikkeling in de nasleep van een vermeende corruptiezaak heeft de instructierechter Juan Carlos Peinado van de rechtbank in Madrid Begoña Gómez, de echtgenote van premier Pedro Sánchez, gedagvaard om op 5 juli te getuigen als verdachte in een zaak over vermeende corruptie in de privésector en handel met invloed. Hoewel Gómez al sinds het begin van het onderzoek als verdachte werd beschouwd, markeert deze dagvaarding een keerpunt in de zaak.

De beschuldigingen tegen Gómez zijn gebaseerd op een aanklacht van de anticorruptie-organisatie Manos Limpias, die de zaak naar de rechter bracht op basis van krantenartikelen, waaronder fake news, zoals ook door de leider toegegeven. Zij wordt ervan verdacht te hebben geprobeerd overheidssubsidies te bemiddelen voor bedrijven waarmee ze professioneel had samengewerkt.

De PSOE-partij van premier Sánchez is verbaasd dat de onderzoeksrechter zijn beslissing slechts enkele dagen voor de Europese verkiezingen heeft bekendgemaakt, in plaats van te wachten tot na de verkiezingen en nadat hij op 16 juni diverse getuigen heeft gesproken. Diverse politici zijn van mening dat er duidelijk sprake is van politieke invloed om de socialistische partij in diskrediet te brengen vlak voor de verkiezingen op 9 juni.

Hoe dan ook, de vrouw van de Spaanse premier moet voor de rechter verschijnen, wat voor de conservatieve PP-partij reden genoeg is om het ontslag van premier Sánchez te eisen. Het zijn de rechtse PP en Vox partijen die, zonder concrete bewijzen, eisen dat Sánchez zijn verantwoordelijkheid neemt, terwijl het eigenlijk om zijn vrouw gaat en niet om de premier.

Er zijn enkele belangrijke bewijsstukken en geplande verhoren in deze zaak:

  • Een aanbevelingsbrief van Gómez voor Barrabés, samen met ongeveer 30 soortgelijke brieven, waaronder een van de gemeente Madrid.
  • Een rapport van de Guardia Civil vond echter geen aanwijzingen dat deze brieven invloed hadden op de toekenning van contracten aan Barrabés.
  • De rechter heeft de verhoren van vier ambtenaren van Red.es (een overheidsinstantie die subsidies verleende aan een joint venture gelieerd aan Barrabés) uitgesteld tot 16 juni, een zeer ongebruikelijke datum op een zondag.
  • De zakenman Barrabés zal waarschijnlijk deze vrijdag als getuige worden gehoord, afhankelijk van een medisch rapport over zijn gezondheidstoestand.

Begoña Gómez, de echtgenote van de Spaanse premier Pedro Sánchez, staat centraal in deze corruptiezaak rond vermeende belangenvermenging en handel met invloed. Haar rol en betrokkenheid bij verschillende bedrijven en subsidieaanvragen worden nader onderzocht, op basis van een aanklacht die in feite gebaseerd is op verschillende krantenartikelen, waaronder een artikel waarvan bewezen is dat dit fake news was.

Het is cruciaal om te benadrukken dat alle verdachten, waaronder Gómez, het recht hebben om hun onschuld te bewijzen en zich te verdedigen tegen de beschuldigingen. Ze zijn niet verplicht om vragen van de rechter te beantwoorden en mogen alleen vragen van hun eigen advocaat beantwoorden. Het juridische proces zal moeten uitwijzen of er werkelijk sprake was van corruptie en belangenvermenging zoals wordt beweerd.

Ga naar de inhoud