De Sagrada Familia in Barcelona heeft eindelijk haar grote kruis

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Architect Antoni Gaudí zou mocht hij nog leven apetrots zijn op een van de pronkstukken op zijn nog steeds niet afgebouwde levenswerk, de Sagrada Familia. Deze maandag vroeg in de morgen was men al druk in de weer om een enorm 18 ton wegend kruis op het 30 meter hoogste deel van de gevel ontworpen door Josep Maria Subirachs te plaatsen.

Maandagmorgen was het in de calle Sardenya tussen de straten Provenca en Mallorca een drukte van belang en stond er een enorme hijskraan klaar om een groot gevaarte op zijn plaats te zetten. Dat gebeurde tussen 7 en 8.30 uur om zo min mogelijk het verkeer lastig te vallen.

Het gaat om een 18 ton wegend kruis van 7,5 meter hoog en 4,25 meter breed op het breedste stuk van het kruis. Het moest het pronkstuk worden van Antoni Gaudí voor de zuidwestfaçade ofwel de lijdensfaçade of façade van de Passie die gaat over het lijden van Christus van de Sagrada Familia. Het is een triomfkruis dus wordt het weergegeven zonder het beeld van Christus welke nu 30 meter hoog geplaatst is.

Het kruis komt voor in de geschreven beschrijvingen van het oorspronkelijke project van de Templo en is ook te zien in de eerste schets van de gevel van de Passie, gemaakt door Antonio Gaudí in 1892.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

3
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
chris

volgende week hangt Rajoy eraan, ondersteboven, dan komt het gestolen geld er uit
daarna wordt het helemaal geel geschilderd

Juan74

Zit daar al een geel lintje op of is het hele kruis nu geel???

Ilonka van Berge Henegouwen

Hahaha,dat zou wel heeeeel triest zijn!!

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.