De Sagrada Familia in Barcelona heeft eindelijk haar grote kruis

Oeps ... foto ontbreekt!

De Sagrada Familia in Barcelona heeft eindelijk haar grote kruis

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Architect Antoni Gaudí zou mocht hij nog leven apetrots zijn op een van de pronkstukken op zijn nog steeds niet afgebouwde levenswerk, de Sagrada Familia. Deze maandag vroeg in de morgen was men al druk in de weer om een enorm 18 ton wegend kruis op het 30 meter hoogste deel van de gevel ontworpen door Josep Maria Subirachs te plaatsen.

Maandagmorgen was het in de calle Sardenya tussen de straten Provenca en Mallorca een drukte van belang en stond er een enorme hijskraan klaar om een groot gevaarte op zijn plaats te zetten. Dat gebeurde tussen 7 en 8.30 uur om zo min mogelijk het verkeer lastig te vallen.

Het gaat om een 18 ton wegend kruis van 7,5 meter hoog en 4,25 meter breed op het breedste stuk van het kruis. Het moest het pronkstuk worden van Antoni Gaudí voor de zuidwestfaçade ofwel de lijdensfaçade of façade van de Passie die gaat over het lijden van Christus van de Sagrada Familia. Het is een triomfkruis dus wordt het weergegeven zonder het beeld van Christus welke nu 30 meter hoog geplaatst is.

Het kruis komt voor in de geschreven beschrijvingen van het oorspronkelijke project van de Templo en is ook te zien in de eerste schets van de gevel van de Passie, gemaakt door Antonio Gaudí in 1892.

Ga naar de inhoud