skip to Main Content
Vissers filmen een reuzenhaai voor de kust van Mallorca (video)
ARCHIEFFOTO / Wikimedia

Vissers filmen een reuzenhaai voor de kust van Mallorca (video)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Vissers filmen reuzenhaai voor kust van Mallorca

ARCHIEFFOTO / Wikimedia

PALMA – Na de waarneming van een mensenhaai of kortvinmakreelhaai bij het Cabrera natuurpark en een grote walvis voor de kust van Sóller, hebben vissers nu op video een zwemmende reuzenhaai of in het Spaans tiburón peregrino kunnen vastleggen. De vinnen van de haai werden gezien waarna de haai langzaam naar de boot zwom om poolshoogte te nemen. Het gaat om een voor de mens ongevaarlijke haaiensoort.

De reuzenhaai of in het Spaans tiburón peregrino (Cetorhinus maximus) is een grote haai (tot wel 10 meter lang) die wel vaker wordt gezien in de Middellandse Zee en ook voor de kust van Spanje. Dit keer was het de beurt aan een groep jongeren die de zee op waren gevaren om te gaan vissen en verrast werden door de vinnen van de haai.

Ze twijfelden geen moment en pakten de mobiele telefoon om opnames te maken om die later te delen op Facebook. De haai zwom op een veilige afstand van de boot maar draaide om en zwom richting de boot waarbij de haai ook onder het wateroppervlak te zien was. De waarneming van deze reuzenhaai werd op maandagmiddag gedaan.

De reuzenhaai (Cetorhinus maximus) is de op één na grootste levende vis, na de walvishaai. Ondanks de omvang die tot wel 10 meter lang kan zijn is de reuzenhaai een planktoneter en doorgaans ongevaarlijk voor mensen. Een klap met een staart is een potentieel gevaar en de huid is ruw genoeg om schaafwonden te kunnen veroorzaken.

Net als andere grote haaien is de reuzenhaai een bedreigde diersoort door een combinatie van overbevissing en de grote vraag naar haaienvlees en -organen. Hij staat als kwetsbaar op de internationale Rode Lijst van de IUCN.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
  1. weer te snel geoordeeld he beste Juan74 …. dat heb je al vaker gedaan. Je moet internet de tijd geven en de cache laten werken in je browser dan komt alles goed. Niet zo met de wijzende vinger meteen wijzen naar ons… Ten eerste wij zitten niet 24 uur achter de PC ok alles te checken, dat doen we hoogstens eennmaal per dag. Ten tweede reacties met links naar externe websites worden automatisch op safe gezet en dienen handmatig bekeken te worden door ons dus dat duurt even.

 1. het is schandalig wat men doet, overbevissing en niemand doet er blijkbaar iets tegen of toch heel weinig
  het is inderdaad zo als het over stierengevechten of honden gaat dat iedereen opspringt maar het is toch geen verplichting om te reageren op elk artikel Juan74, elk doet wat hij zelf wil

  1. Agnes, je hebt helaas maar deels gelijk.
   Naast dat deze haaien niets meer te eten hebben worden ze ook zelf opgegeten door een stel mafkezen.

 2. Nu gaat het over haaien als bedreigde diersoort en nu hoor je niemand??
  Gaat het over Spanje en zaken als stierenvechten dan staat men allemaal direct te roepen, maar nu het om zulke prachtige dieren als haaien gaat…..niets??
  En ze worden gevangen en vooral in de Aziatische landen gegeten, omdat men denkt dat je van de haaien vinnen een strakke plasser krijgt….das pas dieren mishandelen voor je eigen genot!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken