Vissers filmen een reuzenhaai voor de kust van Mallorca (video)

Wikimedia
Beeld: Wikimedia

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

PALMA – Na de waarneming van een mensenhaai of kortvinmakreelhaai bij het Cabrera natuurpark en een grote walvis voor de kust van Sóller, hebben vissers nu op video een zwemmende reuzenhaai of in het Spaans tiburón peregrino kunnen vastleggen. De vinnen van de haai werden gezien waarna de haai langzaam naar de boot zwom om poolshoogte te nemen. Het gaat om een voor de mens ongevaarlijke haaiensoort.

De reuzenhaai of in het Spaans tiburón peregrino (Cetorhinus maximus) is een grote haai (tot wel 10 meter lang) die wel vaker wordt gezien in de Middellandse Zee en ook voor de kust van Spanje. Dit keer was het de beurt aan een groep jongeren die de zee op waren gevaren om te gaan vissen en verrast werden door de vinnen van de haai.

Ze twijfelden geen moment en pakten de mobiele telefoon om opnames te maken om die later te delen op Facebook. De haai zwom op een veilige afstand van de boot maar draaide om en zwom richting de boot waarbij de haai ook onder het wateroppervlak te zien was. De waarneming van deze reuzenhaai werd op maandagmiddag gedaan.

De reuzenhaai (Cetorhinus maximus) is de op één na grootste levende vis, na de walvishaai. Ondanks de omvang die tot wel 10 meter lang kan zijn is de reuzenhaai een planktoneter en doorgaans ongevaarlijk voor mensen. Een klap met een staart is een potentieel gevaar en de huid is ruw genoeg om schaafwonden te kunnen veroorzaken.

Net als andere grote haaien is de reuzenhaai een bedreigde diersoort door een combinatie van overbevissing en de grote vraag naar haaienvlees en -organen. Hij staat als kwetsbaar op de internationale Rode Lijst van de IUCN.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Agnes, je hebt helaas maar deels gelijk.
Lees het artikel maar eens goed

Ach mijn reactie mocht niet blijven staan?
Beetje sneu redactie
Dus het klopte wel wat ik schreef heh.

Oh nu zie ik het ineens weer….vreemd soms hoe het werkt.

het is schandalig wat men doet, overbevissing en niemand doet er blijkbaar iets tegen of toch heel weinig
het is inderdaad zo als het over stierengevechten of honden gaat dat iedereen opspringt maar het is toch geen verplichting om te reageren op elk artikel Juan74, elk doet wat hij zelf wil

Agnes, je hebt helaas maar deels gelijk.
Naast dat deze haaien niets meer te eten hebben worden ze ook zelf opgegeten door een stel mafkezen.

Nu gaat het over haaien als bedreigde diersoort en nu hoor je niemand??
Gaat het over Spanje en zaken als stierenvechten dan staat men allemaal direct te roepen, maar nu het om zulke prachtige dieren als haaien gaat…..niets??
En ze worden gevangen en vooral in de Aziatische landen gegeten, omdat men denkt dat je van de haaien vinnen een strakke plasser krijgt….das pas dieren mishandelen voor je eigen genot!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.