Vissers filmen een reuzenhaai voor de kust van Mallorca (video)

Wikimedia
Beeld: Wikimedia

Vissers filmen een reuzenhaai voor de kust van Mallorca (video)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Na de waarneming van een mensenhaai of kortvinmakreelhaai bij het Cabrera natuurpark en een grote walvis voor de kust van Sóller, hebben vissers nu op video een zwemmende reuzenhaai of in het Spaans tiburón peregrino kunnen vastleggen. De vinnen van de haai werden gezien waarna de haai langzaam naar de boot zwom om poolshoogte te nemen. Het gaat om een voor de mens ongevaarlijke haaiensoort.

De reuzenhaai of in het Spaans tiburón peregrino (Cetorhinus maximus) is een grote haai (tot wel 10 meter lang) die wel vaker wordt gezien in de Middellandse Zee en ook voor de kust van Spanje. Dit keer was het de beurt aan een groep jongeren die de zee op waren gevaren om te gaan vissen en verrast werden door de vinnen van de haai.

Ze twijfelden geen moment en pakten de mobiele telefoon om opnames te maken om die later te delen op Facebook. De haai zwom op een veilige afstand van de boot maar draaide om en zwom richting de boot waarbij de haai ook onder het wateroppervlak te zien was. De waarneming van deze reuzenhaai werd op maandagmiddag gedaan.

De reuzenhaai (Cetorhinus maximus) is de op één na grootste levende vis, na de walvishaai. Ondanks de omvang die tot wel 10 meter lang kan zijn is de reuzenhaai een planktoneter en doorgaans ongevaarlijk voor mensen. Een klap met een staart is een potentieel gevaar en de huid is ruw genoeg om schaafwonden te kunnen veroorzaken.

Net als andere grote haaien is de reuzenhaai een bedreigde diersoort door een combinatie van overbevissing en de grote vraag naar haaienvlees en -organen. Hij staat als kwetsbaar op de internationale Rode Lijst van de IUCN.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.