De antiterrorisme baas van de politie spreekt over nieuwe aanslagen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

De antiterrorisme baas van de politie spreekt over nieuwe aanslagen in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de baas van de antiterrorisme afdeling van de Nationale Politie is de dreiging van het jihadistisch terrorisme duidelijk, ernstig en reëel en is het een kwestie van tijd voordat er weer een aanslag zal plaatsvinden. Weliswaar is het helemaal wegnemen van die dreiging erg moeilijk, toch doen de Policía Nacional en de overige politiekorpsen in Spanje er alles aan om preventief tegen het terrorisme te bestrijden. Overigens is er geen reden voor paniek en kan men gerust naar Spanje reizen.

Tijdens een bijeenkomst van de Complutense Universiteit in San Lorenzo de El Escorial (Madrid) sprak Eugenio Pereiro over mensenrechten en terrorisme. In zijn toespraak gaf hij aan dat er nog steeds een serieuze dreiging is van een terroristische aanslag in Spanje want uit de propaganda van de jihadisten blijkt dat de berichten steeds vaker in het Spaans te horen en lezen zijn.

Het grootste gevaar zijn de repatrianten uit conflictgebieden die terugkeren naar Spanje en de inwoners van Spanje die worden geradicaliseerd en die niet naar conflictgebieden hoeven te reizen omdat ze alles via internet meekrijgen.

De baas van de antiterrorisme afdeling van de Nationale Politie vindt het jammer dat men aan de bevolking niet alles kan mededelen en dat de politie niet transparanter kan zijn. Dat zou voor een groot alarm kunnen zorgen bij de burgers en de politici terwijl dat niet altijd nodig is.

Wel vindt Eugenio Pereiro het preventief aanhouden van potentiële terroristen in Spanje en op internationaal gebied erg belangrijk. Terroristische aanvallen moeten voordat deze plaatsvinden gestopt worden en niet na afloop door naar de daders, die vaak overlijden, te zoeken. Het voorkomen van aanslagen vergt echter veel werk en is een lastige taak.

De Policía Nacional heeft dit jaar alweer 28 mensen gearresteerd terwijl ook de Guardia Civil en de Catalaanse Mossos d’Esquadra veel potentiële terroristen hebben aangehouden. Van de totale arrestaties (het echte cijfer wilde de politiechef niet geven) is 85% naar de gevangenis gestuurd.

Niveau 4

Op 17 augustus vonden twee terroristische aanslagen plaats in Barcelona en in de kustplaats Cambrils. Sinds de aanslagen in Frankrijk, bevindt Spanje zich in een staat van terreurdreigingsniveau 4 (van de 5).

Terreurdreiging 4 of ook wel code rood houdt in dat er meer surveillance plaatsvindt op straat en op belangrijke plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Terreurdreiging 5 of code zwart is het hoogste niveau waarbij het leger in staat van paraatheid komt omdat men informatie heeft dat er een aanslag gaat plaatsvinden. Niveau 5 staat bijna gelijk aan een staat van oorlog en dat wil men voorkomen in Spanje, ook omdat er op dit moment geen nieuwe concrete terroristische bedreigingen zijn.

Laatste nieuws Spanje

Voor het laatste nieuws over terroristische activiteiten en maatregelen in Spanje is het raadzaam om via Twitter accounts van o.a. het Ministerie van Binnenlandse zaken (LINK), de Policia Nacional (LINK), Mossos d’Esquadra (LINK), Guardia Civil (LINK) te volgen.

Daarnaast is er een smartphone applicatie genaamd AlertCops die geïnstalleerd kan worden via deze links voor Android via Google Play (LINK) en voor de iPhone (LINK). ook zitten wij van de redactie bij SpanjeVandaag bovenop het nieuws en plaatsen wij zo snel mogelijk het laatste nieuws en de actualiteiten op onze website.

Ga naar de inhoud