Tv-kok/presentator over fraude met toeristen eten in Spanje

Tv-kok/presentator over fraude met toeristen eten in Spanje
Beeld: La Sexta

MADRID – De Spaanse tv-kok/presentator Alberto Chicote heeft in zijn televisieprogramma ‘Te lo vas a comer?’ op het kanaal La Sexta op woensdagavond de toeristische steden Barcelona, Madrid en Sevilla bezocht om het eten te testen om zo te onderzoeken wat aan de toeristen wordt gegeven. Hij kwam er al snel achter dat het eten kwalitatief slecht is maar duur en een slecht imago van de gastronomie van Spanje uitstraalt. 

Chicote staat erom bekend dat hij in zijn tv-programma fraudes blootlegt en ook in deze uitzending over het eten dat aan toeristen wordt geserveerd is Chicote van alles en nog wat tegengekomen. Samen met specialisten, journalisten en een YouTuber uit Nieuw Zeeland bestelde de tv-kok de typische Spaanse gerechten: paella, kroketten, tortilla de patata, gazpacho, patatas bravas en sangría.

Barcelona

Daarbij stuitte Chicote in de Boqueria markt in Barcelona op een puntzakje met kroketten (jamon y pollo) die al gefrituurd opgesteld staan en in de magnetron worden opgewarmd waardoor de kroket niet meer naar kroket smaakt (let op, we hebben het hier over de Spaanse croquetas en niet de Nederlandse).

Ook probeerde Chicote verse vis die door een visboer wordt aangeboden waarbij de smaak al iets beter was maar in zijn ogen te duur. Na het bezoek aan de Boqueria markt ging de tv-kok op pad naar een terras op de beroemde Ramblas. Op de toeristische wandelboulevard zijn tientallen restaurants te vinden die alleen maar omschreven kunnen worden als duur en slecht.

Zo bestelde Chicote enkele tapas en een paella die niet door het restaurant zelf werd gemaakt maar door het hotel aan de andere kant van de straat. Ondanks dat de bedrijfsleider dit weigerde liet Chicote opnames zien van het ‘transport’ van de paella, iets dat door de bedrijfsleider werd ontkend waardoor Chicote kwaad werd en zich bedonderd en voorgelogen voelde.

In Barcelona ging de tv-kok ook naar de wijk Barceloneta waar hij een vis- en paella restaurant bezocht dat daar al jaren hetzelfde aanbiedt. Verse vis, vers gemaakte paella’s en een menukaart op straat zonder de typische foto’s. Kwalitatief goed eten maar minder toeristen en meer lokale bevolking.

Sevilla

In Sevilla bezocht Chicote samen met een YouTuber uit Nieuw Zeeland een restaurant waar de kroketten niet te eten waren, de patatas bravas een onidentificeerbare saus hadden en de gazpacho veel te veel olijfolie bezat en geen smaak had.

Daarna liep Chicote mee met een tapas-tour onder begeleiding van een gids die op het einde een flamenco show gaf. Tijdens de tour werden drie bars bezocht waar de typische tapas gegeten werden. Hier was verder niets op aan te merken en de deelnemende Britse toeristen waren tevreden.

Madrid

Na Barcelona en Sevilla ging de tv-kok op bezoek in Madrid waar hij met een topkok de Plaza Mayor bezocht en menukaarten bekeek. Uiteindelijk koos Chicote voor een terras met menukaart vol met foto’s om enkele tapas te eten en een paella te bestellen.

Maar omdat de in Spanje bekende Chicote met een camera op bezoek was, was de keuken plotseling gesloten omdat er iets kapot was. Met andere woorden, de eigenaar wilde het risico niet nemen om Chicote zijn eten te geven.

Op een ander terras bestelde Chicote samen met de topkok een paella die niet overeenkwam met de foto op de menukaart en daarnaast ook niet te eten was. In Madrid bezocht Chicote ook de Mercado de San Miguel, een oude markthal die gevuld is met kleine restaurantjes en tapasbars waar kwalitatief goed eten verkocht wordt (overigens een aanrader als je in Madrid bent).

Gastronomia para turistas

Conclusie van deze aflevering van het programma van Chicote kan zijn dat het meeste eten dat op de populaire toeristen terrassen wordt aangeboden voorbereid eten uit de diepvries is dat opgewarmd wordt en voor veel te hoge bedragen wordt aangeboden.

Conclusie kan ook zijn dan een menukaart bij een restaurant met meer dan drie talen niet door SPanjaarden bezocht wordt en dus toeristisch is. Een menukaart met een enorme hoeveelheid gerechten is ook niet goed want dat kan immers nooit vers zijn.

Bekijk het programma hier (La Sexta)

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
11 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Wat ik vertrouw, een stukje stokbrood met droge ham of salami. Subway is voor mij betrouwbaar maar je hebt broodjeszaken die ook zo werken met betere espresso en je kan je broodje ook zelf samenstellen(vers!). Stress geeft ook dat er elk jaar weer anderen in het restaurant werken of weg zijn of waar is mijn goeie pizza gebleven? Paella mixta heeft mijn voorkeur, 20 min wachten, maar moet dikwijls overgoten worden met boullion, dan heb je iets op je bord.

Het is op alle toeristische plaatsen wereldwijd hetzelfde. Goede keukens vaak verder weg van de eerste linie aan restaurants en cafés!! Seizoen is voor hele Spaanse kust en elke ondernemer belangrijkste periode. Dus jaaromzet en winst moet in 3 maanden gehaald worden…. eet smakelijk!!

Het is goed dat hier ook het woord “duur” wordt vermeld, mensen moeten aangifte doen als een rekening echt de spuigaten uitloopt want hier word echt wel tegen opgetreden en zo nodig de zaak op slot gegooid.

Wat Chicote laat zien is natuurlijk geen nieuws. Als je in Spanje woont dan leer je snel, zeker wat eten buiten de deur betreft. Helaas nemen maar weinig mensen de moeite iets verder te kijken dan de neus lang is. De leukste Spaanse restaurantjes liggen niet op de meest voor de hand liggende plekken. Dat zijn de pareltjes die je zelf moet ontdekken of die je aanbevolen worden door een local. In de touristiche plaatsen langs de kust is het extra uitkijken. Inderdaad een menukaart in meerdere talen, veel buitenlanders en schreeuwerige reclameborden zijn een duidelijke waarschuwing. Niet doen. En… Lees verder »

Ik woon in het noorden, een half uur van Lloret de Mar. In deze regio heb ik nog nooit echt lamsvlees gevonden. Hier noemen ze dat “carne de leche” en dat hoor je niet te eten zo is me verteld. Wel zie ik soms donker kalfsvlees dat bijna rundvlees genoemd kan worden. Ervaring met taai rundvlees heb ik ook, hoewel doorgaans het rundvlees van redelijke kwaliteit is. Lamsvlees haal ik over de grens in Perpignan…

Vele toeristen hebben gewoon geen zin om in een Spaans restaurant of bar te gaan waar er geen Engels of Frans, of zelfs Nederlands wordt gesproken. Waar veel toeristen zijn is het meestal niet te eten en heel duur. Durf je ja angst voor de taal te overwinnen en de stap te nemen een Spaans restaurant binnen te stappen tjonge jonge een heel andere wereld gaat open.

Ik denk altijd, hoe meer verschillende talen op de menukaart, hoe meer toeristen, en die geven ze maar wat ze willen, en aan hoge prijzen. Anderzijds, alleen menu in het Spaans, daar is het meestal wel goed, zeker als er veel Spanjaarden zitten, maar vele toeristen vinden dat maar niets. En deze uitbaters spreken dikwijls amper Engels, nog een reden om er niet te gaan eten ….

Het programa laat zien wat er allemaal mis is in de horeca.Laatst menú gegeten in een pas geopend restaurant hier in Mar Menor.De gebakken lver (hoofdgerecht) was duidelijk bedorven.Gaf het eten retour, de ober zou het regelen.Bij vertrek bood men 2 euro korting op het totaalbedrag van 4 personen en een gratis koffie. Heb beide geweigerd.De engelsen naast ons gaven geen krimp, hadden amper iets gegeten en zeiden poepvriendelijk till tomorrow tegen het personeel.Mijn raad pik niet alles en laat je gerust horen, want een goede restaurateur heeft liever een tevreden klant, dan een paar minder zoals in ons geval.

Precies hetzelfe op Tenerife, slecht eten en veel te duur als je niet de locale restaurantjes weet en ook nog spaans spreekt.

Inderdaad is bij bekende toeristische plaatsen het eten slecht en duur, maar soms net om de hoek vind je geweldige restaurantjes waar locals eten en geen toeristen. Zo hebben we dat ook in Barcelona, Madrid en Valencia ontdekt.

Wij hebben het programma gezien, echt erg de toeristen worden door en door belazerd. Helaas was het alweer de laatste aflevering. Je kunt ze allemaal terug zien op atresplayer.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.