Tv-kok/presentator over fraude met toeristen eten in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Tv-kok/presentator over fraude met toeristen eten in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse tv-kok/presentator Alberto Chicote heeft in zijn televisieprogramma ‘Te lo vas a comer?’ op het kanaal La Sexta op woensdagavond de toeristische steden Barcelona, Madrid en Sevilla bezocht om het eten te testen om zo te onderzoeken wat aan de toeristen wordt gegeven. Hij kwam er al snel achter dat het eten kwalitatief slecht is maar duur en een slecht imago van de gastronomie van Spanje uitstraalt. 

Chicote staat erom bekend dat hij in zijn tv-programma fraudes blootlegt en ook in deze uitzending over het eten dat aan toeristen wordt geserveerd is Chicote van alles en nog wat tegengekomen. Samen met specialisten, journalisten en een YouTuber uit Nieuw Zeeland bestelde de tv-kok de typische Spaanse gerechten: paella, kroketten, tortilla de patata, gazpacho, patatas bravas en sangría.

Barcelona

Daarbij stuitte Chicote in de Boqueria markt in Barcelona op een puntzakje met kroketten (jamon y pollo) die al gefrituurd opgesteld staan en in de magnetron worden opgewarmd waardoor de kroket niet meer naar kroket smaakt (let op, we hebben het hier over de Spaanse croquetas en niet de Nederlandse).

Ook probeerde Chicote verse vis die door een visboer wordt aangeboden waarbij de smaak al iets beter was maar in zijn ogen te duur. Na het bezoek aan de Boqueria markt ging de tv-kok op pad naar een terras op de beroemde Ramblas. Op de toeristische wandelboulevard zijn tientallen restaurants te vinden die alleen maar omschreven kunnen worden als duur en slecht.

Zo bestelde Chicote enkele tapas en een paella die niet door het restaurant zelf werd gemaakt maar door het hotel aan de andere kant van de straat. Ondanks dat de bedrijfsleider dit weigerde liet Chicote opnames zien van het ‘transport’ van de paella, iets dat door de bedrijfsleider werd ontkend waardoor Chicote kwaad werd en zich bedonderd en voorgelogen voelde.

In Barcelona ging de tv-kok ook naar de wijk Barceloneta waar hij een vis- en paella restaurant bezocht dat daar al jaren hetzelfde aanbiedt. Verse vis, vers gemaakte paella’s en een menukaart op straat zonder de typische foto’s. Kwalitatief goed eten maar minder toeristen en meer lokale bevolking.

Sevilla

In Sevilla bezocht Chicote samen met een YouTuber uit Nieuw Zeeland een restaurant waar de kroketten niet te eten waren, de patatas bravas een onidentificeerbare saus hadden en de gazpacho veel te veel olijfolie bezat en geen smaak had.

Daarna liep Chicote mee met een tapas-tour onder begeleiding van een gids die op het einde een flamenco show gaf. Tijdens de tour werden drie bars bezocht waar de typische tapas gegeten werden. Hier was verder niets op aan te merken en de deelnemende Britse toeristen waren tevreden.

Madrid

Na Barcelona en Sevilla ging de tv-kok op bezoek in Madrid waar hij met een topkok de Plaza Mayor bezocht en menukaarten bekeek. Uiteindelijk koos Chicote voor een terras met menukaart vol met foto’s om enkele tapas te eten en een paella te bestellen.

Maar omdat de in Spanje bekende Chicote met een camera op bezoek was, was de keuken plotseling gesloten omdat er iets kapot was. Met andere woorden, de eigenaar wilde het risico niet nemen om Chicote zijn eten te geven.

Op een ander terras bestelde Chicote samen met de topkok een paella die niet overeenkwam met de foto op de menukaart en daarnaast ook niet te eten was. In Madrid bezocht Chicote ook de Mercado de San Miguel, een oude markthal die gevuld is met kleine restaurantjes en tapasbars waar kwalitatief goed eten verkocht wordt (overigens een aanrader als je in Madrid bent).

Gastronomia para turistas

Conclusie van deze aflevering van het programma van Chicote kan zijn dat het meeste eten dat op de populaire toeristen terrassen wordt aangeboden voorbereid eten uit de diepvries is dat opgewarmd wordt en voor veel te hoge bedragen wordt aangeboden.

Conclusie kan ook zijn dan een menukaart bij een restaurant met meer dan drie talen niet door SPanjaarden bezocht wordt en dus toeristisch is. Een menukaart met een enorme hoeveelheid gerechten is ook niet goed want dat kan immers nooit vers zijn.

Bekijk het programma hier (La Sexta)

Ga naar de inhoud