Thuiswerken slecht voor restaurants en bars in Spanje

Thuiswerken slecht voor restaurants en bars in Spanje
Beeld: Europa Press

Thuiswerken slecht voor restaurants en bars in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Thuiswerken of ‘teletrabajar’ is de toekomst en terwijl de Spaanse regering alles op alles zet om het thuiswerken in te burgeren in Spanje zijn veel restaurants en bars eigenaren daar niet zo blij mee. De reden daarvoor is niet dat zij niet mee kunnen doen met de trend van thuiswerken maar dat er minder mensen op kantoor zijn waardoor er minder gegeten wordt tijdens de lunchpauze en er dus minder ‘menu’s del día’ verkocht worden.

Bij thuiswerken denkt bijna iedereen aan voordelen voor zowel de werkgevers als de werknemers maar minder mensen denken wellicht na over de consequenties van het thuiswerken en de verandering in de Spaanse arbeidscultuur. Het ‘teletrabajar’ ofwel thuiswerken is vanwege de corona-crisis een hot item in Spanje en de regering is bezig om wetten aan te passen om het thuiswerken te stimuleren.

Maar het thuiswerken heeft ook negatieve bijeffecten zoals in de horeca. Je zou er niet zo snel over nadenken maar restaurants en bars waren normaal gesproken voor de corona-crisis in de lunchtijd goed gevuld met werknemers die hun ‘menu del día’ bestelden en daarna weer naar hun werkplek terugkeerden.

Veel bars en restaurants geven aan dat ze van 60 menu’s op een normale werkdag gedaald zijn naar slechts 7 of in ieder geval minder dan 10 dagmenu’s, en dat al wekenlang. Met de promotie van het thuiswerken en de bereidheid die veel werknemers hebben om inderdaad van huis uit te werken ziet de toekomst voor veel bars en restaurants die gelegen zijn in die gebieden waar veel bedrijvigheid is of was er niet zo rooskleurig uit.

Volgens de sector bevindt tot 15% tot 20% ofwel 45.000 tot 60.000 van de 300.000 horecabedrijven in Spanje zich in een benarde situatie en is de kans groot dat deze restaurants en bars hun deuren moeten sluiten.

Veel restaurant eigenaren hebben de prijzen van hun dagmenu’s aangepast door deze te verlagen naar 8,50 euro of minder voor een voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, koffie en vaak ook nog de wijn en water inclusief. Maar zelfs het verlagen van de prijzen helpt niet want met slechts 25% van de werknemers in de kantoren of op hun werkplekken zijn er simpelweg niet genoeg klanten.

Diverse restaurants hebben zich neergelegd bij deze wijziging wat betreft het thuiswerken en zoeken naar oplossingen die verder gaan dan alleen het verlagen van prijzen. Zo zijn veel restaurants al succesvol begonnen met het thuisbezorgen van de traditionele dagmenu’s om zo het gebrek van de fysieke klanten te compenseren.

Ga naar de inhoud