Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (16)

Naargalicië.nl
Beeld: Naargalicië.nl

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (16)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Twee weken terug schreef ik in het kort dat mijn vader en ik het rottende dak van een kleine stal zouden daan slopen. Inmiddels is dat gelukt. Telkens als we aan het dak wilde werken moest dat tussen de buien door. Natuurlijk hebben we ook wat dagen met zon gehad.

Eerst moesten alle dakpannen eraf, en als het even kon moesten die ook nog heel blijven. Niet dat ze terugkomen op deze stal, maar we hebben ook nog een grote stal waar deze pannen op liggen. En waarom iets goed weg doen. De kringloop begint bij jezelf als het even kan. We hebben nu dus een hoop reserve pannen. Het dakpan werk deze we met ons vieren. Mijn vader en ik op het dak en mijn moeder en Sol op de grond om de pannen aan te pakken en te stapelen. Daarna gaan mijn vader en ik aan het rottende hout van de dakconstructie beginnen. Alles op een balk na moet er uit. Tricky is hier wel dat alles op instorten staat en bij het weg halen van iets wordt het geheel alleen maar gammeler. Na een paar dagen is al het hout weg.

Alles ligt nu op een hoop en moet eerst gesorteerd worden voor we verder kunnen. Veel van het hout kan heel goed gebruikt worden als stookhout voor komende winter. Al het andere is afval en moet een keer met een vergunning opgestookt worden. Met het sorteer en zaag werk zijn we 3 dagen bezig geweest. 2 dagen met mijn kettingzaag op accu’s, die waren telkens zo leeg. Na dag 2 toch maar besloten een motorkettingzaag aan te schaffen. Met dat ding ging het als een speer en hadden we al het hout zo klein.

In de stal nu zonder dak, moet het hout netjes gestapeld worden. Ik heb hier voor een vloertje gemaakt van pallets. Al het gezaagde hout hebben we daar met ons vieren netjes gestapeld. Maar ook lag er nog stookhout op de akker. Dat hout moest ook op de stapel in de stal bij komen. Hiervoor mochten we gebruik maken van de tractor met kiepkar van de buren. Drie keer vol geladen! Heel onze winter voorraad stookhout is nu netjes gestapeld.

In onze rubriek SpanjeVerhalen zijn meer verhalen van Sol, Rob en Antares (en andere ingezonden verhalen) te lezen. KLIK HIER

De stal moet nu in orde gemaakt worden voor een of ander dak. Een of ander omdat we nog niet weten wat voor dak. Wat we wel weten is dat er wat aan de muren gedaan moet worden. De bestaande muren zijn van gestapelde keien en een klein stukje van baksteen. Dat kleine stukje moet de hoogte in om gelijk te komen met de andere kant. Ook een zijgevel moet veel hoger worden als we een dak willen wat min of meer recht is.

We gaan bakstenen kopen hier vlakbij in Castro. De pallets met bakstenen die ik zie staan zijn niet zo groot. Ik vraag hoeveel er op zit, dat blijkt 10 vierkante meter en een pallet weegt ongeveer 600kg. Nou, doe maar een pallet dan. Maar als ik zie wat die doet met de vering van de auto en de aanhangwagen, lijkt het mij beter heel langzaam en voorzichtig naar huis te rijden, de wegen zijn hier niet al te best namelijk.

We kunnen aan de gang. Mijn vader metselt en ik doe het opper werk. Ook hier weer moeten we tussen de buien door werken. Gelukkig hebben we ook dagen met zon. Het werk vordert langzaam, eerst omdat we moeilijk moeten doen omdat we geen steiger hebben om op te werken en als we een steiger hebben moeten we telkens puzzelen omdat we moeten bouwen op de muur van keien. Na een paar dagen metselen is het voor mijn vader gedaan, zijn vakantie zit er op. Nog een klein stukje moet gedaan worden. Maar dat is voor volgende week.

Tot volgende week!

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud