Europese Commissie gaat Spaanse sherry promoten in Nederland en Spanje

Europese Commissie gaat Spaanse sherry promoten in Nederland en Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SEVILLA – De Europese Commissie heeft meer dan 7 miljoen euro vrijgemaakt om de Spaanse sherry niet alleen in Nederland te gaan promoten maar ook in het land van oorsprong, Spanje. Na het Verenigd Koninkrijk wordt in Nederland de meeste sherry gedronken van Europa maar de consumenten weten weinig over de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) van de sherry. En dat geldt ook voor veel Spanjaarden waar behalve in het zuiden van het land maar weinig sherry wordt gedronken.

Sherry is afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María in Andalusië. Alleen wijn gerijpt in een van deze steden mag zich sherry noemen. Sherry is de Engelse verbastering van ‘Jerez’. Sherry, ook wel xeres of xereswijn genoemd, is een Spaanse versterkte wijn die door middel van het solera-systeem wordt opgevoed.

De streek, de Marco de Jerez, waarvan de volledige naam ‘Denominaciones de Origen Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda’ is, ligt tussen de plaatsen Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María. 

Het Europese project is bedoeld om het kennisniveau en de erkenning van het EU BOB-kwaliteitszegel, dat zeer laag is in Europa en in de landen waar de initiatieven worden uitgevoerd Spanje en Nederland, te verhogen. 

Toen sherry zijn intrede op de Nederlandse markt deed, was het een luxe om wat sherry in de soep te doen. Die tijden zijn voorbij. Men weet nu dat er veel verschillende soorten sherry zijn, die voor (zoals tijdens het koken), maar ook tijdens het eten gedronken kunnen worden. De belangrijkste exportmarkt is het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Nederland met een aandeel van 17% in de totale sherry verkopen.

De vier belangrijkste typen sherry die worden verkocht zijn achtereenvolgens Medium / Dry, Fino, Cream en Manzanilla. Deze vier nemen bijna 90% van de gehele sherry consumptie voor hun rekening waarbij ze alle vier een nagenoeg even groot aandeel hebben. Vooral de Engelsen houden van een zoete sherry, bijna 70% van hun consumptie bestaat uit Pale Cream en Cream. In Nederland geeft men de voorkeur aan Medium Dry of Sweet. 

De consumptie van sherry neemt wereldwijd gestaag af. In 2002 werd in totaal nog 69 miljoen liter sherry verkocht en twaalf was dit gedaald naar 37 miljoen liter. In Spanje blijven de verkopen redelijk constant maar de verkopen in het buitenland nemen af. Met de teruglopende consumptie neemt ook het areaal bebouwd met druiven af. In 2002 was dit nog ruim 10.000 hectare, maar twaalf jaar later was het nog zo’n 6.700 hectare.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.