Veel honden in Spanje hebben separatie- of verlatingsangst vanwege lockdowns

Veel honden in Spanje hebben separatie- of verlatingsangst vanwege lockdowns
Beeld: 123rf

Veel honden in Spanje hebben separatie- of verlatingsangst vanwege lockdowns

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Meer dan de helft van de honden die in huis leven in Spanje hebben na de lockdowns en thuisblijfplicht tijdens de corona-pandemie nu te maken met stress en angst symptomen. Het gaat daarbij met name om separatieangst of verlatingsangst omdat ze maandenlang 24 uur lang in huis hebben gewoond met hun huisgenoten/baasjes.

Volgens de Real Sociedad Canina de España (RSCE) is er gedurende meer dan een jaar een grotere band ontstaan tussen families en hun huisdieren omdat men gedurende lange tijd 24 uur en 7 dagen bij elkaar was. Er werd meer met honden gespeeld, ze kregen meer aandacht en de honden werden vaker uitgelaten.

Maar nu men in Spanje weer is teruggekeerd naar een redelijk normale situatie worden de honden vaker alleen thuis gelaten, ook omdat veel werknemers niet meer thuiswerken maar weer naar hun werkplek gaan. Honden hebben daardoor in veel gevallen te maken met separatie- of verlatingsangst en experts vrezen dat dit iets blijvends zal zijn.

Als gevolg van deze separatie- of verlatingsangst kan een hond ziek worden of depressief zijn maar kan een hond ook meer dan normaal blaffen als de baasjes niet thuis zijn. Sommige honden kunnen zelfs agressief worden en/of destructief gedrag tonen.

De Real Sociedad Canina de España raadt alle gezinnen met honden aan om langzaam terug te keren uit een lockdown/thuisblijfplicht situatie om het huisdier langzaam te laten wennen aan de oude pre-covid situatie in huis. Daarbij moet speciaal gelet worden op het eetgedrag omdat honden dikker en dus minder gezond kunnen worden terwijl de honden ook in beweging moeten blijven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.