Veel honden in Spanje hebben separatie- of verlatingsangst vanwege lockdowns

Veel honden in Spanje hebben separatie- of verlatingsangst vanwege lockdowns
Beeld: 123rf

Veel honden in Spanje hebben separatie- of verlatingsangst vanwege lockdowns

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Meer dan de helft van de honden die in huis leven in Spanje hebben na de lockdowns en thuisblijfplicht tijdens de corona-pandemie nu te maken met stress en angst symptomen. Het gaat daarbij met name om separatieangst of verlatingsangst omdat ze maandenlang 24 uur lang in huis hebben gewoond met hun huisgenoten/baasjes.

Volgens de Real Sociedad Canina de España (RSCE) is er gedurende meer dan een jaar een grotere band ontstaan tussen families en hun huisdieren omdat men gedurende lange tijd 24 uur en 7 dagen bij elkaar was. Er werd meer met honden gespeeld, ze kregen meer aandacht en de honden werden vaker uitgelaten.

Maar nu men in Spanje weer is teruggekeerd naar een redelijk normale situatie worden de honden vaker alleen thuis gelaten, ook omdat veel werknemers niet meer thuiswerken maar weer naar hun werkplek gaan. Honden hebben daardoor in veel gevallen te maken met separatie- of verlatingsangst en experts vrezen dat dit iets blijvends zal zijn.

Als gevolg van deze separatie- of verlatingsangst kan een hond ziek worden of depressief zijn maar kan een hond ook meer dan normaal blaffen als de baasjes niet thuis zijn. Sommige honden kunnen zelfs agressief worden en/of destructief gedrag tonen.

De Real Sociedad Canina de España raadt alle gezinnen met honden aan om langzaam terug te keren uit een lockdown/thuisblijfplicht situatie om het huisdier langzaam te laten wennen aan de oude pre-covid situatie in huis. Daarbij moet speciaal gelet worden op het eetgedrag omdat honden dikker en dus minder gezond kunnen worden terwijl de honden ook in beweging moeten blijven.

Ga naar de inhoud