Search
menu
Search

Twee spectaculaire wandelpaden boven zee: San Juan de Gaztelugatxe en Fuciño do Porco

Twee spectaculaire wandelpaden boven zee: San Juan de Gaztelugatxe en Fuciño do Porco
Beeld: Canva

Twee spectaculaire wandelpaden boven zee: San Juan de Gaztelugatxe en Fuciño do Porco

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het Noorden van Spanje wordt wel eens tot de meest spectaculaire decors van Europa gerekend. Het samenspel tussen paradijselijke stranden en indrukwekkende kliffen laat niemand onberoerd. Je vindt er dan ook enkele van de meest adembenemende wandelpaden (senderos) van het Iberische schiereiland, waaronder dat van San Juan de Gaztelugatxe en dat van Fuciño do Porco, beiden boven of in zee.

San Juan de Gaztelugatxe

Velen kennen dit pad als de toegangsweg tot de drakenrots, de plek waar de Targaryen wonen in de serie The Game of Thrones. Dit spectaculaire pad ligt in het Baskische Bermeo. Het werd uitgehouwen in de 9e eeuw, ook al is het kerkje op de top niet langer het originele gebouw. Door een aantal branden en oorlogen moest het namelijk een paar keer grondig worden gerestaureerd.

De toegang tot het pad is gratis, maar door de grote bekendheid is het wel nodig om op voorhand te reserveren. Dat kan via de officiële website van de regio, waar men een uur en datum kan kiezen. Maximaal worden er 1.462 mensen toegelaten. 

Hoe kom ik er?
Het makkelijkste is met eigen vervoer. Vanuit Bilbao neem je de BI-631 voor ongeveer drie kwartier. Vanuit San Sebastián doe je er 1 uur en 40 minuten over via de AP-8.

wadelpad1 1
Beeld: Canva

Fuciño do Porco

Het andere wonderbaarlijke pad boven de zee ligt in Galicië. Officieel heet het pad Punta Socastro, maar in de volksmond staat het bekend als “O Fuciño do Porco” of de varkenssnuit.

Het pad voert langs de indrukwekkende kliffen van de riviermonding van de Viveiro. Oorspronkelijk werd het aangelegd voor het onderhoud van een kleine vuurbaken die het extreme Westen van die monding aanduidt. Vandaag is het pad echter een van de meest bezochte plekken van Lugo. 

Toegang
Ook hier is de toegang volledig gratis en moet je reserveren tijdens de maanden Juli en Augustus. Bezoeken kan van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds. Elke 45 minuten begint een bezoek beurt voor maximum 70 personen.

Hoe kom ik er?
Het is aangeraden je auto in de buurt van het Abrela strand achter te laten en van daaruit te voet verder te gaan. Lugo ligt op 110 kilometer van de Fuciño do Porco. Je komt er via de LU-540 en doet er een uur en een half over.

wadelpad2
Beeld: Canva
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?