Search
menu
Search

Barcelona wordt Wereldhoofdstad van de Architectuur in 2026

Barcelona wordt Wereldhoofdstad van de Architectuur in 2026
Beeld: via canva.com

Barcelona wordt Wereldhoofdstad van de Architectuur in 2026

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Barcelona is door UNESCO en de Internationale Unie van Architecten, in een officiële aankondiging op maandag in Kopenhagen, gekozen tot de Wereldhoofdstad van de Architectuur van 2026. Dit initiatief benadrukt de belangrijke rol van architectuur en stedenbouw bij het vormgeven van de cultuur en identiteit van steden, evenals het bevorderen van hun duurzame ontwikkeling.

In haar rol als Wereldhoofdstad van de Architectuur zal Barcelona in 2026 gastheer zijn van diverse evenementen. Het gemeentebestuur van Barcelona zal met het hoofdkantoor van UNESCO in Parijs een uitgebreid programma aanbieden van evenementen, tentoonstellingen, activiteiten en initiatieven die duidelijk de waarde en het belang van de bijdrage van architectuur en stedelijk ontwerp aan de duurzame ontwikkeling van de stad illustreren en onderstrepen.

Het officieel aanwijzen van Barcelona als wereldhoofdstad van de architectuur in 2026 was min of meer een formaliteit nadat haar kandidatuur die van Peking versloeg tijdens de Algemene Vergadering van de UIA, die in juli 2021 in Rio de Janeiro (Brazilië) plaatsvond.

Door het congres van 2026 te organiseren, wordt Barcelona de eerste stad die dit belangrijke evenement tweemaal zal huisvesten. De stad was reeds gastheer voor het 19e Wereldcongres van de UIA in 1996, vier jaar na de Olympische Spelen, op een moment dat er wereldwijde interesse was voor het zogenaamde “Barcelona-model”, er een opbloei was van lokaal design, en het toerisme in de stad begon te exploderen.

Ga naar de inhoud