Tweede hittegolf deze zomer kan de temperatuur laten stijgen tot 49 graden in Spanje

Tweede hittegolf deze zomer kan de temperatuur laten stijgen tot 49 graden in Spanje
Beeld: Meteored / screenshot

Tweede hittegolf deze zomer kan de temperatuur laten stijgen tot 49 graden in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De eerste echte hittegolf van deze zomer in Spanje is nog maar net voorbij, maar bepaalde weersvoorspellingmodellen wijzen al op een mogelijke tweede hittegolf voor de komende week, volgens het model van het Europees Centrum. In het ongunstigste scenario dat dit kansmodel biedt, kunnen we temperaturen verwachten tot wel 48 of 49 graden in sommige delen van Zuid-Spanje.

De website Meteored legt echter uit dat weersvoorspellingen voor meer dan vijf tot zes dagen van tevoren riskant zijn. We zullen dus nog even moeten afwachten om nauwkeuriger te kunnen bepalen wat er gaat gebeuren met de mogelijke hittegolf. De onzekerheid neemt altijd aanzienlijk toe naarmate de voorspelling verder in de toekomst ligt en de foutmarge van de weersvoorspellingen wordt groter.

Wat in elk geval duidelijk lijkt, is dat er dit weekend een strook van zeer warme lucht over het land zal trekken. De meest door de hitte getroffen regio’s van Spanje zullen de oostelijke helft van het Spaanse vasteland zijn, evenals de Balearen en de Canarische Eilanden.

Niet alle modellen voorspellen echter temperaturen tot 49 graden. Andere scenario’s suggereren iets minder extreme temperaturen. In sommige gevallen zouden de temperaturen oplopen tot 42 – of 43 graden en in andere scenario’s zouden ze rond de 45 graden schommelen.

De Spaanse weerdienst AEMET heeft aangegeven dat de temperaturen in de eerste dagen van juli normaal zullen zijn voor deze periode van het jaar, maar dat ze tegen het einde van de week aanzienlijk zullen stijgen. Rubén del Campo, woordvoerder van AEMET, legt uit dat het met name in het centrum, het zuiden en op de Balearen warm zal zijn en dat er regelmatig hevige stormen zullen optreden in het noordoosten van het vasteland, die vooral ’s middags zullen ontstaan.

Na deze voor juli gebruikelijke weersomstandigheden waarschuwt hij echter voor de “mogelijke komst van een zeer hete luchtmassa” vanuit Afrika die komende vrijdag het Spaanse vasteland zal bereiken. Dit zal leiden tot een nieuwe toename van de temperatuur tot zeer hoge niveaus in het oosten en zuiden van het vasteland en op de Balearen, hoewel hij erkent dat “er nog steeds onzekerheid is over welke gebieden het zwaarst getroffen kunnen worden.”

Ga naar de inhoud