Zon, strand en werk in een callcenter: de Spaanse droom voor Scandinaviërs

Zon, strand en werk in een callcenter: de Spaanse droom voor Scandinaviërs
Beeld: via canva.com

Zon, strand en werk in een callcenter: de Spaanse droom voor Scandinaviërs

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Om half acht op maandagmorgen gaan de Noorse, Zweedse, Finse en Deense werknemers op weg naar hun werk. Zoals overal ter wereld gebeuren op dat moment veel ongelukken, soms minder serieus en helaas soms ook hele heftige. Wanneer ze het nummer 06000 bellen, worden ze aan de andere kant van de lijn geholpen door een medewerker 3.000 kilometer verderop in Alicante. Deze medewerker zit dan in een kantoor op slechts drie kilometer van het strand van Torrevieja.

In deze kustplaats aan de Costa Blanca heeft de verzekeringsmaatschappij Viking 192 medewerkers aan het werk die per jaar meer dan 1,2 miljoen telefoontjes verwerken die uit de vier Scandinavische landen komen. De verzekeringsmaatschappij verzekert op dit moment meer dan 5,5 miljoen voertuigen.

Het geval van Viking is in Spanje niet zo bekend. De Spanjaarden denken bij buitenlandse callcenters vaak aan Latijns-Amerika of Marokko, vanwaar ze zelf geholpen worden. Vaak wordt vergeten dat dit vanuit de rest van Europa steeds vaker naar Spanje verplaatst wordt. Het verschil? De buitenlandse werknemers die naar Spanje komen, komen hier voor het beste van twee werelden. Zo hebben ze wel de kantoorcultuur uit het noorden, maar de levenskwaliteit en het klimaat van Spanje.

Vaak willen de noorderlingen wel naar Spanje verhuizen, maar horen ze slechte verhalen over het werkklimaat in Spanje. Er is veel sprake van uitbuiting, vooral in de horeca. Het werken voor een maatschappij uit eigen land voorkomt dit soort problemen en zorgt ervoor dat steeds meer Europeanen naar Spanje verhuizen.

De werkomstandigheden staan in schril contrast met de omstandigheden in de ‘buitenlandse’ callcenters, waar vaak zelfs voor lunch, ontbijt en snacks gezorgd wordt en waar alle overuren en extra werkzaamheden uitbetaald worden.

Medewerkster van Viking Dear zegt zelfs ´”k heb mijn bikini in mijn rugtas en ik ben klaar om naar het strand te gaan” terwijl ze nog op kantoor aan het werk is. Zo komen de twee werelden zo goed mogelijk samen.

Ga naar de inhoud