De stranden van Orihuela zijn bezaaid met zeewier

De stranden van Orihuela liggen bezaaid met zeewier
Beeld: Limpieza Viaria y RSU Orihuela / facebook

De stranden van Orihuela zijn bezaaid met zeewier

Orihuela aan de Costa Blanca staat voor een unieke uitdaging die zowel toeristen als milieudeskundigen aantrekt. De stranden van deze Spaanse kuststad worden regelmatig overspoeld door grote hoeveelheden zeewier, bekend als posidonia oceanica. Hoewel dit op het eerste gezicht een ongemak lijkt voor strandbezoekers, onthult het een fascinerend verhaal over mariene ecologie, klimaatverandering en de delicate balans tussen toerisme en natuurbehoud.

De stranden van Orihuela staan voor een jaarlijks terugkerende uitdaging wanneer grote hoeveelheden Posidonia aanspoelen. Dit fenomeen, hoewel natuurlijk, zorgt voor gemengde reacties bij strandbezoekers en lokale autoriteiten, want het “is een schande” en “er is nalatigheid in de schoonmaak van de stranden”. Deze reacties weerspiegelen de spanning tussen toeristische verwachtingen en ecologische realiteiten.

Het overvloedige zeewier speelt een cruciale rol in het ecosysteem van de Middellandse Zee. Het biedt voedsel en beschutting aan verschillende soorten zeedieren en helpt bij het handhaven van de waterkwaliteit. Echter, de toename van zeewier op de stranden van Orihuela kan worden toegeschreven aan factoren zoals klimaatverandering, vervuiling en menselijke activiteiten.

De lokale autoriteiten en milieudeskundigen staan voor de uitdaging om een evenwicht te vinden tussen het verwijderen van het overtollige zeewier voor toeristische doeleinden en het behoud van het fragiele mariene ecosysteem. Er zijn verschillende initiatieven gestart om het zeewier duurzaam te beheren, zoals het gebruik van zeewier als meststof in de landbouw of als grondstof voor biobrandstoffen.

Posidonia oceanica, ook wel bekend als ‘posidonia’, is een intrigerende zeeplant die uniek is voor de Middellandse Zee. De onderwaterweiden waarin posidonia groeit, vormen een van de belangrijkste ecosystemen in deze regio. Deze uitgestrekte weiden zijn essentieel voor het mariene leven.

Posidonia planten kunnen zowel verticaal als horizontaal groeien, waardoor ze complexe structuren creëren die dienen als schuilplaats en kraamkamer voor talloze zeedieren. Het biedt een veilige omgeving voor verschillende soorten om te gedijen en te overleven in de zee.

Ga naar de inhoud