Belgische wandelaars en speleologen gered in Cantabrië

Belgische wandelaars en speleologen gered in Cantabrië
Beeld: Guardia Civil

Belgische wandelaars en speleologen gered in Cantabrië

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTANDER – De Spaanse Guardia Civil (politie) en Protección Civil (burgerwacht) in het in het noorden van Spanje gelegen Cantabrië hebben het afgelopen week druk gehad met het redden van o.a. Belgische wandelaars en speleologen. De wandelaars werden afgelopen woensdag in de Picos de Europa gered en slechts twee dagen geleden wisten de reddingswerkers de drie vermiste speleologen te vinden in de gangen van Mortillano.

Woensdag moest de politie er aan te pas komen om twee verdwaalde Belgische wandelaars uit het Canal del Vidrio gebied te redden. De wandelaars waren met de lange tocht bezig maar omdat deze niet is aangegeven met bordjes raakten ze de weg kwijt en liepen ze op een gegeven moment de verkeerde kant op. 

Uiteindelijk namen de verdwaalde wandelaars contact op met de politie die meteen met de reddingsoperatie begon. Aangezien de wandelaars blijkbaar al op 2.000 meter hoogte zaten werd er een helikopter van de Guardia Civil ingezet maar deze had vanwege de mist enige moeite om bij het Belgische tweetal te komen. Uiteindelijk slaagde men erin om de Belgen te redden. Ze waren niet gewond maar hadden wel last van extreme uitputting.

Grotten

Afgelopen vrijdag moesten de Guardia Civil en de Protección Civil ook een reddingsoperatie starten om drie verdwaalde speleologen uit het ondergrondse gangenstelsel van Mortillano te redden. Dit grottencomplex is zo’n 124 km lang, heeft een hoogteverschil van 950 meter en is geliefd bij speleologen. Het gangenstelsel heeft een hoge moeilijkheidsgraad.

De Belgische speleologen waren echter geen onbekenden met het ontdekken van grotten etc. maar op het moment dat ze naar buiten hadden moeten komen was er al een vertraging van 12 uur. Daarom werd er actie ondernomen door de reddingswerkers die het drietal uiteindelijk verdwaald halverwege het grottenstelsel aantrof. Ook zij waren ongedeerd maar hadden ze wel de verschijnselen van vermoeidheid.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.