Belgische wandelaars en speleologen gered in Cantabrië

Belgische wandelaars en speleologen gered in Cantabrië
Beeld: Guardia Civil

SANTANDER – De Spaanse Guardia Civil (politie) en Protección Civil (burgerwacht) in het in het noorden van Spanje gelegen Cantabrië hebben het afgelopen week druk gehad met het redden van o.a. Belgische wandelaars en speleologen. De wandelaars werden afgelopen woensdag in de Picos de Europa gered en slechts twee dagen geleden wisten de reddingswerkers de drie vermiste speleologen te vinden in de gangen van Mortillano.

Woensdag moest de politie er aan te pas komen om twee verdwaalde Belgische wandelaars uit het Canal del Vidrio gebied te redden. De wandelaars waren met de lange tocht bezig maar omdat deze niet is aangegeven met bordjes raakten ze de weg kwijt en liepen ze op een gegeven moment de verkeerde kant op. 

Uiteindelijk namen de verdwaalde wandelaars contact op met de politie die meteen met de reddingsoperatie begon. Aangezien de wandelaars blijkbaar al op 2.000 meter hoogte zaten werd er een helikopter van de Guardia Civil ingezet maar deze had vanwege de mist enige moeite om bij het Belgische tweetal te komen. Uiteindelijk slaagde men erin om de Belgen te redden. Ze waren niet gewond maar hadden wel last van extreme uitputting.

Grotten

Afgelopen vrijdag moesten de Guardia Civil en de Protección Civil ook een reddingsoperatie starten om drie verdwaalde speleologen uit het ondergrondse gangenstelsel van Mortillano te redden. Dit grottencomplex is zo’n 124 km lang, heeft een hoogteverschil van 950 meter en is geliefd bij speleologen. Het gangenstelsel heeft een hoge moeilijkheidsgraad.

De Belgische speleologen waren echter geen onbekenden met het ontdekken van grotten etc. maar op het moment dat ze naar buiten hadden moeten komen was er al een vertraging van 12 uur. Daarom werd er actie ondernomen door de reddingswerkers die het drietal uiteindelijk verdwaald halverwege het grottenstelsel aantrof. Ook zij waren ongedeerd maar hadden ze wel de verschijnselen van vermoeidheid.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

De “wandelaars” liepen de verkeerde kant op. Dus ze hadden niet eens een kompas mee. Andere mensen moeten alweer hun leven wagen om die onverantwoordelijke idioten te redden.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.