skip to Main Content
Minder katholieken en meer atheïsten en niet-gelovigen in Spanje
Pixabay

Minder katholieken en meer atheïsten en niet-gelovigen in Spanje

MADRID – Terwijl twee derde van de Spanjaarden aangeeft dat ze katholiek is, gaat slechts 22% daadwerkelijk naar de kerk om een mis bij te wonen. 29% van de Spanjaarden bestaat uit atheïsten, agnosten of niet-gelovigen terwijl 69,7% zegt wel gelovig te zijn. De toekomst van de kerk in Spanje ziet er echter niet goed uit aangezien bijna 50% van de jongeren tussen 18 en 24 jaar de rug heeft gekeerd naar de kerk.

Uit de resultaten van de barometer van juli gemaakt door het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) blijkt dat er steeds minder praktiserende gelovigen zijn in Spanje en meer niet-gelovigen. Het percentage atheïsten, agnosten of niet-gelovigen is gestegen naar 29% terwijl het percentage praktiserende gelovigen gedaald is naar 22,7% en het percentage katholieken gedaald is naar 69,7%.

Per autonome regio kan geconcludeerd worden dat Catalonië de minst katholieke regio is in Spanje want ondanks dat 52% van de inwoners zegt dat ze katholiek is, is er slechts een percentage van 10,9% dat naar de kerk gaat. Ook in de Valencia regio gaat van de 63,5% gelovigen nog maar 13,8% regelmatig naar de kerk terwijl dat in het Baskenland van de 54,7% gelovigen nog slechts 16,9% is.

Het aantal atheïsten in Catalonië is het hoogst met 26,4% gevolgd door 18,9% in Baskenland, 15,8% in de Valencia regio en 15% in de Madrid regio.

Het gemiddelde percentage gelovigen (creyentes) in Spanje is op dit moment 69,7% terwijl 29% verklaart niet gelovig te zijn. Dat is volgens de makers van een ander onderzoek een dieptepunt en bijvoorbeeld niet te vergelijken met de cijfers van bv. 1980 toen slechts 8,5% niet gelovig was in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. De drie Abrahamistische religies kwamen voort uit dezelfde bron in de woestijn van het midden oosten. Het kristendom werd onder dwang in Europa ingevoerd en geinstutitionaliseerd, het had niets van doen met het oorspronkelijk geloof van de Europese volkeren. De gevolgen waren zeer ernstig, alles wat heidens was werd met wortel en tak uitgeroeid, er ontstonden godsdienst oorlogen, de kerk installeerde de Inquisitie, die inschuldige mensen martelde en levend verbrandde. In de 9de eeuw verloren de boeren hun vrijheid, zij werden slaven van een feudaal systeem dat gesteund werd door de katholieke kerk. Tussen de 14de en 15de eeuw bezat de kerk de helft van alle grond in Europa.
  Het heidense respect voor de aarde werd vervangen door het bijbelse geloof dat God de mens het gebruik gaf van de aarde en de dieren, de mens mag ermee doen wat hij maar wil. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de klimaatverandering die het voortbestaan van de mens in gevaar brengt.
  Behalve de technologie moet de mens ook zijn bewustzijn ontwikkelen, waartoe hij van de kerkelijke leer afstand moet nemen.

  1. En dan …! IQ80? Gewoon nergens in geloven? Of alleen in jezelf? Ikke ikke ikke? Meer meer meer! Fijne samen-leving wordt dat.

 2. Mensen verwarren het instituut Catholicisme met christelijke godsdienst. Het instituut zorgde ervoor dat de kern van de boodschap gedurende 2000 jaar levend bleef maar ook verwaterde door de manchtstruktuur (en misbruiken), die nodig waren voor die overlevering. Door het verleggen van de mystieke transformatieve boodschap van de nazareer naar het makkelijker verkoopbaar emotionele passie verhaal, dat de massa’s aansprak maar ook ergens emotioneel manipuleerbaar (volgzaam) maakte.
  De kerk produceerde ook talloze mystici, gekende maar meestal ongekende en nog veel meer honderduizenden of meer onbekende ”heiligen”.
  Het positieve en negatieve gelaat van de kerk onderschraagde volledig onze westerse ”beschaving”
  Niemand die kan bewijzen dat onze wereld beter of slechter zou zijn zonder de christelijke godsdienst.
  Of misschien dit: Kijk naar buiten: en is onze samenleving als geheel, echt zoveel beter dan pakweg 50, 100 jaar terug?
  Zonder zich te verdiepen in wat nu echt spiritueel was in de christelijke godsdienst wordt nu door de moderne mens alles met het badwater weggegooid. Jammer genoeg ook het wondere Kind.

  Het is al te makkelijk na te trappen uit onwetendheid naar die uitzonderlijke menselijke verschijning van weleer wijl schoorvoetend buigend uit vrees voor die nieuwe oer-patriarchale en alles dominerende en manipulerende godsdienst die even snel de plaats van het wegkwijnende christendon opslorpt.
  Wanneer het christendom zal zijn vervangen als struktuur door die nieuwkomer, zal men pas beseffen welke blunder onze hedendaagse alleswetende -inderdaad hedonisten- hebben begaan.

  En we weten vsan sommige geschriften wat die nazareer daarvan zei: ”Veel geween en tandengeknars”

  Alles wat in-goed is en verdwijnt komt ook terug. Ook de fascinatie voor de figuur van de Nazareer en zijn vele hints voor menselijke transformatie.
  En voor zij die denken dat we straks in een utopisch EU Walhallah lekker gaan samen leven; de desilusies gaan zo bijtend pijnlijk zijn dat alleen prevelende gebeden wat oppervlakkig soelaas gaan bieden.

  Voor zij die nog kunnen op zelfstandige spirituele zoektocht gaan, het Thomas evangelie geeft een totaal andere glimps van een der weinigen die 2000 jaar terug de menselijke ziel doorgrond had, en de weg omhoog redelijk klaar uitlijnde.

  Waarom niet eens een paar bladzijden doornemen aan een of andere playa??

 3. Spanjaarden zijn al geruime tijd overwegend hedonisten. Platvloerse levensgenieters, zonder benul van de geestelijke kant van de groten van hun eigen verleden.

  1. Nou nou Robert, vind je dit niet wat ver gaan? Hedonisten, platvloers? Omdat ze steeds minder in sprookjes gaan geloven? Ik weet niet of je in Spanje woont of er alleen maar af en toe op bezoek komt maar ik zou je willen adviseren je heil elders te zoeken. Brazilië of Mexico misschien? Daar is de ontkerkelijking nog niet zo ver. God zorgt daar vast voor je veiligheid.

 4. In België ook meer en meer atheïsten. Zelf ben ik gelovig, maar geloof in een superieure kracht zonder naam.
  Toch denk ik dat sommige mensen die ziek zijn moed putten uit hun geloof, wat voor hen zeer goed is.
  In het leven is niets totaal negatief of positief, maar iedereen moet het voor zichzelf uitmaken en dit dient gerespecteerd te worden.

  1. Ik ben katholiek grootgebracht , maar ik ga nooit naar de kerk ..eigenlijk zijn godsdiensten een gevaar geweest in het verleden en zal in de toekomst nog voor veel miserie zorgen

 5. Eergisteren is hier in Calpe de schutpatrones La virgen de la nieve door de gemeenteraad nog benoemd tot eeuwig durend burgemeester van de stad.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken