Minder katholieken en meer atheïsten en niet-gelovigen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Minder katholieken en meer atheïsten en niet-gelovigen in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl twee derde van de Spanjaarden aangeeft dat ze katholiek is, gaat slechts 22% daadwerkelijk naar de kerk om een mis bij te wonen. 29% van de Spanjaarden bestaat uit atheïsten, agnosten of niet-gelovigen terwijl 69,7% zegt wel gelovig te zijn. De toekomst van de kerk in Spanje ziet er echter niet goed uit aangezien bijna 50% van de jongeren tussen 18 en 24 jaar de rug heeft gekeerd naar de kerk.

Uit de resultaten van de barometer van juli gemaakt door het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) blijkt dat er steeds minder praktiserende gelovigen zijn in Spanje en meer niet-gelovigen. Het percentage atheïsten, agnosten of niet-gelovigen is gestegen naar 29% terwijl het percentage praktiserende gelovigen gedaald is naar 22,7% en het percentage katholieken gedaald is naar 69,7%.

Per autonome regio kan geconcludeerd worden dat Catalonië de minst katholieke regio is in Spanje want ondanks dat 52% van de inwoners zegt dat ze katholiek is, is er slechts een percentage van 10,9% dat naar de kerk gaat. Ook in de Valencia regio gaat van de 63,5% gelovigen nog maar 13,8% regelmatig naar de kerk terwijl dat in het Baskenland van de 54,7% gelovigen nog slechts 16,9% is.

Het aantal atheïsten in Catalonië is het hoogst met 26,4% gevolgd door 18,9% in Baskenland, 15,8% in de Valencia regio en 15% in de Madrid regio.

Het gemiddelde percentage gelovigen (creyentes) in Spanje is op dit moment 69,7% terwijl 29% verklaart niet gelovig te zijn. Dat is volgens de makers van een ander onderzoek een dieptepunt en bijvoorbeeld niet te vergelijken met de cijfers van bv. 1980 toen slechts 8,5% niet gelovig was in Spanje.

Ga naar de inhoud