Minder katholieken en meer atheïsten en niet-gelovigen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Minder katholieken en meer atheïsten en niet-gelovigen in Spanje
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Terwijl twee derde van de Spanjaarden aangeeft dat ze katholiek is, gaat slechts 22% daadwerkelijk naar de kerk om een mis bij te wonen. 29% van de Spanjaarden bestaat uit atheïsten, agnosten of niet-gelovigen terwijl 69,7% zegt wel gelovig te zijn. De toekomst van de kerk in Spanje ziet er echter niet goed uit aangezien bijna 50% van de jongeren tussen 18 en 24 jaar de rug heeft gekeerd naar de kerk.

Uit de resultaten van de barometer van juli gemaakt door het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) blijkt dat er steeds minder praktiserende gelovigen zijn in Spanje en meer niet-gelovigen. Het percentage atheïsten, agnosten of niet-gelovigen is gestegen naar 29% terwijl het percentage praktiserende gelovigen gedaald is naar 22,7% en het percentage katholieken gedaald is naar 69,7%.

Per autonome regio kan geconcludeerd worden dat Catalonië de minst katholieke regio is in Spanje want ondanks dat 52% van de inwoners zegt dat ze katholiek is, is er slechts een percentage van 10,9% dat naar de kerk gaat. Ook in de Valencia regio gaat van de 63,5% gelovigen nog maar 13,8% regelmatig naar de kerk terwijl dat in het Baskenland van de 54,7% gelovigen nog slechts 16,9% is.

Het aantal atheïsten in Catalonië is het hoogst met 26,4% gevolgd door 18,9% in Baskenland, 15,8% in de Valencia regio en 15% in de Madrid regio.

Het gemiddelde percentage gelovigen (creyentes) in Spanje is op dit moment 69,7% terwijl 29% verklaart niet gelovig te zijn. Dat is volgens de makers van een ander onderzoek een dieptepunt en bijvoorbeeld niet te vergelijken met de cijfers van bv. 1980 toen slechts 8,5% niet gelovig was in Spanje.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.