Search
menu
Search

Wat is het beste gebruik van de airco in een auto in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Wat is het beste gebruik van de airco in een auto in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is extreem warm buiten in Spanje en als je de auto instapt is het net een oven en dus gaat de airco aan. Maar veel mensen gaan fout om met de airco in de auto waardoor ze ziek zouden kunnen worden aangezien een te koude ingestelde airco een negatief effect kan hebben op de lichamelijke toestand. Maar hoe moet het volgens de experts dan wel?

Autorijden in de hitte is geen pretje en dus gaat in de meeste gevallen in de auto de airco aan, sterker nog bij veel auto’s staat de airco standaard al aan. Als het extreem warm is buiten en je stapt een auto in waar het dubbel zo warm is zoekt men al snel naar verkoeling en gaat de airco vol open. Maar wat is nu de beste temperatuur en hoe stel de de airco bij voorkeur in?

Ramen open

Als eerste is het belangrijk om nog voor het rijden en ook tijdens de eerste minuten van het rijden de ramen open te zetten, als men nog stilstaat ook de deuren. Voordat je de airco als een bezetene aan zet is het ideaal om de warme lucht uit de auto te halen door simpelweg te tochten. Op die manier kan de airco tijdens het rijden sneller de auto op de ideale temperatuur krijgen.

Ideale temperatuur

Volgens experts is de ideale temperatuur in een auto bij een buitentemperatuur van 35 graden of meer zo’n 23 tot 25 graden aangezien dat al voor de nodige verkoeling kan zorgen waarbij de airco niet wordt uitgeput. De temperatuur in een auto kan als deze vol in de zon staat al snel oplopen tot 60 graden.

Een van de grootste fouten is de airco meteen vol open zetten bij het instappen in een auto. Beter is het om ramen en deuren even open te zetten zoals hierboven omschreven om daarna de airco op de gewenste temperatuur in te stellen.

Luchtcirculatie

Bij automatische temperatuur systemen in moderne auto’s gaat het vaak al vanzelf maar om de airco in het begin aan te zetten is het beter om de interne recirculatie in te schakelen. Op die manier zal het interieur sneller afkoelen. Als het eenmaal koel is dan moet de luchtcirculatie weer aan om buitenlucht de auto in te laten stromen.

Richten uitsroomopeningen

Het correct richten van de uitstroomopeningen kan de temperatuur of in ieder geval het gevoel aanzienlijk verbeteren. Richt de openingen waar de koude lucht uitstroomt niet vol op de gezichten van de inzittenden maar richt deze naar boven zodat de koude lucht door de hele auto kan circuleren.

Zet de airco niet aan en richt de uitstroomopeningen daarna op de voorruit aangezien deze dan beslagen kan raken door het verschil tussen de buiten- en binnenlucht.

Ongezond

Het is weliswaar veel prettiger en ook veiliger rijden met de airco aan in de auto maar de koude lucht kan ook negatieve effecten hebben op de lichamelijke toestand zoals:

  • Infecties aan de luchtwegen doordat er te grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten de auto zijn.
  • Oogirritaties omdat de lucht door de airco veel droger is. Mensen met lenzen zullen daar nog meer last van hebben.
  • Het gebruik van de airco kan allergieën verergeren doordat de gerecycleerde lucht een hoge concentratie aan allergenen bevat, zeker als de filters niet goed schoon zijn.

Probeer met een correcte instelling van de airco in de auto de spreekwoordelijke “slag in het gezicht” te voorkomen, het gevoel dat men ervaart wanneer men opnieuw de warme buitenlucht instapt 😉

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?