Galicische stad Vigo nu al begonnen met kerstverlichting voorbereidingen

@abelcaballero / twitter
Beeld: @abelcaballero / twitter

Galicische stad Vigo nu al begonnen met kerstverlichting voorbereidingen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VIGO – Het is in Spanje inmiddels bekend dat de burgemeester van de stad Vigo in de autonome regio Galicië van zijn stad de kerststad van Spanje wil maken. Traditiegetrouw gaat die titel meestal naar Madrid of Barcelona maar Vigo heeft zoveel geld en moeite geinvesteerd in de kerstverlichting en versieringen dat deze stad in het Noordwesten van het land bekend staat als dé kerststad. En men is nu al begonnen met de voorbereidingen.

In 2020 begon men eind augustus met de voorbereidingen voor de kerstverlichting en versiering in de straten en pleinen van de stad, iets wat in 2021 al begin augustus begon. In 2022 is men zelfs enkele dagen eerder in augustus begonnen met het opbouwen en ophangen van de kerstverlichting. Net zoals voorgaande jaren heeft de altijd lachende burgemeester Abel Caballero besloten om Vigo opnieuw op de kerstkaart te plaatsen als de best verlichte stad van Spanje. 

Dit jaar zullen er meer dan 11 miljoen ledlampen gebruikt worden, komen er meer dan 3.500 bogen met verlichting, meer dan 1.000 verlichte kerstbomen en worden er van de 1.700 straten die de stad heeft 400 versierd met verlichting. Er zal dit jaar geen reuzenrad zijn maar wel een 14 meter hoge kerstster die vanuit New York te zien zal zijn, aldus de burgemeester.

Al deze kerstverlichting kost de stad volgens de gemeente iets minder dan 1 miljoen euro (een fractie van het budget van Madrid en Barcelona) maar levert miljoenen euro’s op in de winkels, horeca en hotels waar op sommige plaatsen de reserveringen al binnenkomen.

Tijdens de kerst in 2019 kwamen er volgens de burgemeester meer dan 4 miljoen bezoekers naar Vigo, soms met de auto maar ook georganiseerd in bussen. In 2020 was het met de corona-maatregelen zoals de anderhalve meter afstand haast onmogelijk om met duizenden tegelijk te genieten van de kerstverlichting maar in 2021 veranderde dat weer en waren de straten weel bomvol met toeristen, iets wat de burgemeester hoopt te kunnen herhalen in 2022.

Ga naar de inhoud