Waarom overwinteren in Spanje een goed idee is

Oeps ... foto ontbreekt!

Waarom overwinteren in Spanje een goed idee is

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Steeds meer Nederlanders en Belgen kiezen ervoor om gedurende de koude, natte en grijze wintermaanden in eigen land te kiezen voor een langdurig verblijf in het buitenland. Spanje is bij veel Nederlanders en Belgen een keuze omdat de temperaturen over het algemeen beter zijn en het leven vaak (maar niet altijd) goedkoper is. Maar waarom is overwinteren in Spanje eigenlijk een goed en gezond idee?

Je kent het wel, regen, wind, sneeuw, ijzige kou en een bewolkte donkere lucht is niet vreemd gedurende de wintermaanden in Nederland en België. Om dat slechte, trieste en treurige weer te voorkomen kiezen veel mensen ervoor om naar het zuiden van Europa te trekken gedurende de wintermaanden om daar te genieten van andere temperaturen en een relaxter leven.

Het overwinteren was vroeger iets van de 65-plussers die alle tijd van de wereld hebben maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer 50-plussers (en jonger) die richting Spanje trekken tijdens de winter. Het is voor velen immers makkelijk om op afstand te werken, als er maar een internet verbinding is. Het aangename mediterrane klimaat en over het algemeen betere weersomstandigheden zijn ideaal om de koude en natte winter in eigen land te vergeten en ook in december op een terras in de zon te werken.

Winterdepressie

Veel Nederlanders en Belgen (van alle leeftijden) hebben last van de zogenaamde winterdepressie als het buiten steeds donkerder, natter en kouder wordt. Aangezien het lichaam natuurlijk daglicht nodig heeft is het aangenamer om met een lekkere temperatuur buiten te zijn. Daarom kiezen veel mensen voor een verblijf in Spanje tijdens de wintermaanden, om dus aan de winterdepressie te ontkomen.

Kwaaltjes

Ziektes als artrose en reuma worden weliswaar niet verholpen door het aangename winterweer in Spanje maar een warmer klimaat kan de pijn van de patiënten wel flink verzachten. Ook astmapatiënten genieten vaak meer in een warmer klimaat aangezien de luchtkwaliteit vanwege de verwarming niet achteruit gaat. Warmer weer zorgt er ook voor dat er een actievere levensstijl is aangezien een stukje wandelen of fietsen leuker is als de zon schijnt.

Stress

De decembermaand is voor veel mensen een stressmaand met een drukke en overvolle agenda en natuurlijk de kerstdagen en eindejaarsstress. Door naar Spanje te trekken voorkom je die stress en beleef je een decembermaand heel anders. Door te overwinteren op een rustige en relaxte plaats in Spanje voorkom je dus de decemberstress en kun je eindelijk zelf genieten van de feestdagen. De feestdagen kunnen ook vaak nare herinneringen met zich meebrengen die eventueel vermeden kunnen worden door een verblijf in een andere en warmere omgeving.

Goedkoper

Het leven in een warmere omgeving kan goedkoper zijn want de stookkosten in eigen land worden vermeden. De laatste jaren is het ook in Spanje op veel plaatsen in de avonduren koud geworden en draaien elektrische kachels overuren. Aangezien elektriciteit niet goedkoop is in Spanje kan dat dus ook prijzig worden.

Over het algemeen zegt men dat het leven goedkoper is in Spanje. Dat merk je in de supermarkt, in een restaurant, op een terras en ook wat betreft de huur van een appartement of woning die vaak in de wintermaanden goedkoper zijn.

Enkele tips

Er zijn uiteraard nog veel meer redenen te melden waarom het overwinteren in Spanje een goed en gezond idee kan zijn. Let daarbij echter wel op waar men gaat overwinteren want de temperaturen zijn niet overal hetzelfde. Zo zijn het noorden, noordwesten en midden van Spanje niet de warmste plaatsen om te zijn in de wintermaanden.

De beste temperaturen worden gemeten langs de Middellandse Zeekust vanaf Barcelona naar het zuiden zoals in het zuiden van de provincie Tarragona (Catalonië), Comunidad Valenciana (Castellón, Valencia en Alicante), Murcia en Andalusië (Almería, Granada, Málaga, Cádiz en Huelva).

Daar spreekt men over een gemiddelde dagtemperatuur van 16 tot 20 graden maar moet men rekening houden dat het kwik ‘s-avonds en ‘s-nachts kan zakken. Ook op de Balearen eilanden kan het aangenaam zijn maar kan de wind nog wel eens voor een koude gevoelstemperatuur zorgen. De beste plaats om te overwinteren alsof je in een eeuwige lente woont zijn de Canarische Eilanden.

Niet overal langs de Spaanse kust is het druk en bij lange niet niet alle winkels, restaurants en bars zijn in de kustplaatsen geopend. Op veel plaatsen leeft men in de zomer maar is alles dicht in de winter en is het een verlaten boel wat de sfeer er soms niet beter op maakt.

Houdt er ook rekening mee dat het leven in Spanje anders is dan in Nederland of België. Zo heeft men een ander tijdschema en is dat te merken in restaurants, bars waar het tussen de middag erg druk kan zijn terwijl winkels, bedrijven en bezienswaardigheden tijdens de “siesta” gesloten zijn.

Ga naar de inhoud