Search
menu
Search

De zes regels van de Spaanse Cannabis clubs volgens de rechtbank

De zes regels van de Spaanse Cannabis clubs volgens de rechtbank
Beeld: via canva.com

De zes regels van de Spaanse Cannabis clubs volgens de rechtbank

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Persoonlijk cannabisgebruik is legaal in Spanje. Er bestaan honderden clubs waar dat gebruik gedeeld wordt onder vrienden. Het Hooggerechtshof oordeelt echter dat die clubs toch vaak de wet overtreden. Er zijn zes regels waar elke club zich aan zou moeten houden.

In Spanje is persoonlijke consumptie van Marihuana geen misdrijf. Dat zette veel mensen ertoe aan een club op te richten, de drug gezamenlijk aan te kopen en samen op te roken. Eendracht maakt macht of … drukt tenminste de kosten. Volgens die logica bestaan in Spanje duizenden cannabis clubs. Ze maken gebruik van het legale vacuüm, openen ergens een rookruimte en laten de politie aan de deur staan. Hun onschendbaarheid blijkt een feit, maar het Hooggerechtshof geeft in een recente uitspraak toch de grenzen van dat gedeelde gebruik aan. 

De magistraten verduidelijken dat cannabis roken dan misschien wel legaal is, maar toch elke “stap om dat te promoten of vergemakkelijken” vervolgd en gestraft hoort te worden. Cannabis clubs kunnen misschien nog net door de beugel, maar niet als ze bijdragen aan een vereenvoudiging van de verkoop. Het Hooggerechtshof wijst op zes regels.

  1. Alle gebruikers moeten al verslaafd zijn, zodat het gebruik niet bij anderen wordt opgewekt.
  2. Het moet om een beperkt aantal gebruikers gaan, zodat het duidelijk in intieme (niet in publieke) kring gebeurt.
  3. Alle gebruikers moeten geïdentificeerd zijn.
  4. Het gebruik moet in een gesloten ruimte gebeuren, afgesloten voor derden die kunnen worden verleid mee te doen.
  5. De hoeveelheid Marihuana moet minimaal zijn, net genoeg voor één sessie of ontmoeting.
  6. Alles moet tijdens de sessie zelf worden gebruikt.

Volgens het hooggerechtshof is het bijzonder moeilijk al deze regels te respecteren bij verenigingen die langere tijd bestaan. Ze veroordeelde de verantwoordelijken van de Catalaanse club Green Shark in 2019 nog tot celstraffen van drie tot vier jaar. Gezien de schaduwlegaliteit van de clubs is het voor de politie echter niet eenvoudig iets aan het probleem te doen. Ze vatten bijvoorbeeld vaker post op voor de deur van zo een club om de buitenkomende leden te controleren. Als dan blijkt dat zij grote hoeveelheden op zak hebben, vraagt men toestemming het lokaal binnen te vallen en te onderzoeken.

Ga naar de inhoud