Derde hittegolf deze zomer in Spanje op komst

Derde hittegolf deze zomer in Spanje op komst
Beeld: @Divulgameteo / twitter

Derde hittegolf deze zomer in Spanje op komst

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Na twee dagen met lagere temperaturen dan normaal, zal de hitte dit weekend terugkeren naar Spanje. Het is waarschijnlijk dat de derde hittegolf van de zomer aankomt op maandag of dinsdag, en deze kan zich de rest van de week voortzetten. De temperaturen zullen boven de 30 graden stijgen in veel delen van het land, en in sommige gebieden kunnen ze zelfs oplopen tot 40 graden of meer volgens het laatste bericht van de Spaanse weerdienst AEMET.

De voorspellingen van de ‘Agencia Estatal de Meteorología’ geven aan dat vanaf zaterdag er een algemene en geleidelijke temperatuurstijging zal plaatsvinden, en er wordt een intense hitte verwacht in veel delen van Spanje in de aankomende week. Deze warme periode volgt op twee dagen koeler weer op veel plaatsen in Spanje wat veroorzaakt is door de storm ‘Patricia’.

Volgens Rubén del Campo, woordvoerder van de AEMET, is het ‘aannemelijk’ dat Spanje vanaf komende maandag of dinsdag te maken krijgt met de ‘derde zomerse hittegolf’, na de twee hittegolven in juli, en dat deze hittegolf waarschijnlijk het grootste deel van de week zal aanhouden.

Dit warmere weer is grotendeels het gevolg van een hete luchtstroom die vanuit Noord-Afrika arriveert, naast een weer stabilisatie die wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied dat zich over het volledige nationale territorium zal uitstrekken. Door de stabiliteit in de atmosfeer blijft de warmte vastgehouden in de onderste lagen van de atmosfeer, wat resulteert in een aanzienlijke temperatuurstijging.

Een stijging van tussen de 6 en 8 graden kan worden verwacht in het centrale en noordelijke deel van Spanje, waardoor de temperaturen kunnen oplopen tot 35 graden in Madrid, Extremadura, Castilla-La Mancha en Andalusië. In deze laatste regio kunnen de temperaturen in de Guadalquivir-vallei (tussen Sevilla en Córdoba) zelfs klimmen tot 40 graden.

Op zondag dalen de dagtemperaturen tijdelijk in het noordelijke derde deel van het land, terwijl ze duidelijk stijgen in de rest van het gebied. De nachttemperaturen nemen overal in het land toe. In de Guadiana en Guadalquivir valleien kunnen hoogtes van 42 graden bereikt worden. Gedurende het weekend zullen regenbuien beperkt zijn en zich voornamelijk concentreren in het oostelijke deel van Cantabrië en sommige gebieden in het noorden en oosten van Catalonië, waar afgezonderde onweersbuien kunnen voorkomen.

Op maandag zullen in het noordelijke deel van Spanje de temperaturen stijgen, terwijl ze langs de Middellandse Zee zullen dalen. De temperatuur zal oplopen tot boven de 35 graden in het zuiden van Galicië, delen van westelijk Castilla y León, Madrid, Extremadura, westelijk Castilla la Mancha en Andalusië. Temperaturen boven de 40 graden worden verwacht op plaatsen in het zuiden van Castilla-La Mancha, oostelijk Andalusië en in de valleien van de Guadiana en de Guadalquivir, waar het kan oplopen tot 42 graden. Vanaf dinsdag zal er een nieuwe golf van temperatuurstijgingen zijn, die bijzonder merkbaar zal zijn in het noorden op dinsdag en in het oosten en de Balearen op woensdag.

Gedurende het weekend en maandag zal er op de Canarische Eilanden een sterke noordenwind waaien, voornamelijk in de hoger gelegen gebieden, met bewolking in het noordelijke deel van de eilanden met meer bergachtig gebied. Vanaf dinsdag zal de intensiteit van de passaatwinden toenemen en zullen de temperaturen stijgen. Het is waarschijnlijk dat de intense warmte ook een prominente rol zal spelen op de eilanden tijdens de tweede helft van de week, met temperaturen die naar verwachting oplopen tot 34 tot 36 graden in het zuiden van de meer bergachtige eilanden en op Fuerteventura.

Ga naar de inhoud