Spanje opent rechtszaak tegen low cost luchtvaartmaatschappijen om extra kosten handbagage

Spanje opent rechtszaak tegen low cost luchtvaartmaatschappijen om extra kosten handbagage
Beeld: via canva.com

Spanje opent rechtszaak tegen low cost luchtvaartmaatschappijen om extra kosten handbagage

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het Spaanse ministerie van Consumentenbescherming heeft de eerste procedures gestart tegen verschillende ‘low cost’ luchtvaartmaatschappijen die extra kosten rekenen voor handbagage die mee wordt genomen aan boord. De procedures worden gevoerd tegen het rekenen van extra kosten voor handbagage. Vier van de maatschappijen zijn Ryanair, Vueling, Easyjet en Volotea. 

De zaak is bovendien ook uitgebreid naar het in rekening brengen van andere diensten die voordien bij de prijs inbegrepen waren, zoals het reserveren van stoelen voor minderjarigen of personen die niet alleen kunnen reizen. De Consumentenbond Facua helpt het ministerie bij de procedures en zegt bovendien dat deze dingen al vijf jaar bij verschillende autoriteiten aan de kaak zijn gesteld.

Consumentenbond Facua klaagde Vueling voor het eerst aan in oktober 2021. De aanklacht werd ingediend bij het ministerie voor het in rekening brengen van de kosten voor handbagage. Hiervoor hadden ze Ryanair en Wizzair al aangeklaagd bij de Spaanse overheidsorganisatie voor luchtveiligheid en bij de nationale commissie van de markt en de concurrentie in 2018. Dit gebeurde met hetzelfde motief. Geen van de beide organisaties heeft iets gedaan of gereageerd op de aanklachten. 

Door de kosten voor handbagage en stoelreservering apart in rekening te brengen, kunnen de maatschappijen met erg lage prijzen reclame maken. Dit zorgt voor een hogere positie in de zoekmachines en vergelijkingswebsites. Andere maatschappijen lijken meer te kosten, maar brengen deze kosten al in rekening bij het basisticket. Dit zorgt voor een ongelijke marketing van producten en dat is in strijd met artikel 47 van de generale wet voor consumenten- en gebruikersbescherming. Het uitvoeren van de wet valt onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Consumentenzaken in Spanje. Daarom stelt het ministerie de problemen nu zelf aan de kaak. 

Boetes voor luchtvaartmaatschappijen kunnen tussen de 10.000 en de 1.000.000 euro gaan kosten, afhankelijk van de ernst van de overtreding. Als de gemaakte winst van de maatschappijen door de ongelijke marketing de prijs van de boete overschrijdt, kunnen de sancties oplopen tot boetes van vier tot zes keer de gemaakte winst in ernstige gevallen, en tussen de zes en de acht keer de gemaakte winst voor zeer ernstige gevallen.

Ga naar de inhoud