Baskische kerk met 241 traptreden na The Game of Thrones een te groot toeristisch succes

Oeps ... foto ontbreekt!

Baskische kerk met 241 traptreden na The Game of Thrones een te groot toeristisch succes

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BILBAO – Waarschijnlijk heb je er nog niet van gehoord en dat is wellicht ook wel logisch want deze attractie of monument in het Baskenland heeft niet de makkelijkste naam gekregen. We hebben het hier over San Juan de Gaztelugatxe, gelegen in de gemeente Bermeo op slechts 30 minuten rijden van de stad Bilbao. Deze kerk was in Spanje al zeer bekend vanwege de spectaculaire ligging op een eilandje in de Atlantische Oceaan maar dankzij seizoen 7 van de The Game of Thrones tv-serie is het aantal nationale en internationale toeristen flink gestegen.

San Juan de Gaztelugatxe is te vinden in de Baskische gemeente Bermeo en is bij de Spanjaarden altijd al een gewilde plaats geweest om te genieten van het uitzicht en kronkelingen van de gebouwde trap met 241 treden die spectaculair gelegen is en een brug vormt tussen het vasteland en het kleine eilandje met daarop het kleine kerkje. In seizoen 7 van The Game of Thrones is dit kerkje via de computeranimatie weggehaald en werd er een enorm kasteel neergezet, het kasteel van niemand minder dan Daenerys Targaryen en haar draken, ook wel bekend als Dragonstone. Wat wel te zien is zijn de trappen die naar het kasteel voeren en die, net zoals de omliggende stranden, van aflevering een tot en met zeven van seizoen 7 te zien waren.

Lees ook: De 18 “The Game of Thrones” opnameplaatsen in Spanje op rij

Toeristisch succes

De legende zegt dat je op het einde van de klim van de lange kronkelige trap de bel moet luiden. Dat gebeurde vroeger niet zo heel veel maar sinds de verschijning in The Game of Thrones luidt men dagelijks honderden keren de klok. Volgens de beheerders van San Juan de Gaztelugatxe en de gemeente Bermeo hebben alleen al in de maand juli 75.000 toeristen de trappen gelopen naar het kerkje aan het einde op het schiereiland. Dat houdt dus is dat alleen in de maand juli er dagelijks 2.419 mensen de wandeling hebben gemaakt en hebben genoten van het uitzicht. Helaas kan men de cijfers niet vergelijken met die van vorig jaar aangezien toen de registratie werd gedaan in het toerismekantoor en niet bij het begin van de lange trappen. In 2016 werden er in de maanden juni, juli en augustus samen 28.136 mensen geregistreerd bij het toerismekantoor wat toen al 21,5% meer was dan in 2015. Binnenkort zullen we ook weten hoeveel mensen er in augustus zijn geweest.

https://www.instagram.com/p/BWqE0QAHyCz/
https://www.instagram.com/p/BWj5qqFAoHf/
https://www.instagram.com/p/BWrxMqxAKHa/

Bezoeken

De grote stroom toeristen en wandelaars zorgen echter wel voor opstoppingen op de trappen. Iedereen wil om 12 uur naar boven lopen, genieten van het uitzicht en foto’s maken om rond 14 uur terug te zijn in het dorp om te gaan lunchen. Of iedereen wil na de lunch om 17 uur naar boven wandelen en om 19 uur terug naar de auto. Het grote succes lijkt nu dus, net zoals op veel andere plaatsen, haar tol te eisen waardoor de magie van San Juan de Gaztelugatxe een beetje verdwijnt. Men weet nu nog niet hoe men dit in 2018 wil gaan oplossen maar men sluit niet uit dat er een klein symbolisch bedrag betaald dient te worden of dat men, net zoals bij de Caminito del Rey in Malaga, van te voren moet reserveren. Dat houdt echter niet in dat San Juan de Gaztelugatxe uitzonderlijk blijft om te bezoeken en als je in de buurt bent moet je dat ook zeker doen. Vanuit Bilbao is het ongeveer 30 minuten of 33 kilometer rijden naar het inmiddels internationaal bekende kerkje.

Ga naar de inhoud