Spaanse defensie stopt wapenverkoop aan Saoedi-Arabië

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse defensie stopt wapenverkoop aan Saoedi-Arabië

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft Defensie de opdracht gegeven de verkoop van 400 precisie laser bommen te stoppen omdat deze eventueel gebruikt kunnen worden in aanvallen op Jemen. Het reeds betaalde bedrag voor deze bommen van 9,2 miljoen euro heeft de regering teruggestort op de rekening van Saoedi-Arabië.

De Spaanse regering heeft het contract wat ten tijde van de conservatieve regering-Rajoy in 2015 werd afgesloten tussen Spanje en Saoedi-Arabië ontbonden en heeft het bedrag wat het land heeft betaald voor het militair materieel teruggestuurd. Het schijnt om 9,2 miljoen euro te gaan.

De verkoop van wapens aan Saoedi-Arabië druist in tegen de resolutie 2216 van de Verenigde Naties waarin staat dat er geen wapens aan het Arabische land verkocht mogen worden als deze gebruikt zullen worden tegen de bevolking van Jemen.

De interventie in Jemen is een offensief van negen Arabische staten tegen de Houthi-strijders in Jemen met de bedoeling om de macht van de Jeminitische president Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi, die onder bedreiging was sinds de Jeminitische burgeroorlog, te herstellen.

Op 25 maart 2015 grepen de omringende Arabische landen in en begonnen ze met “Operation Decisive Storm”. Daarbij zetten ze verschillende luchtaanvallen in tegen sjiitische doelwitten. Negen Arabische landen onder leiding van Saoudi-Arabië grepen in.

Ga naar de inhoud