35% van de kinderen en tieners in Spanje is te dik

35% van de kinderen en tieners in Spanje is te dik
Beeld: 123rf

MADRID – Een nieuw medisch onderzoek laat zien dat 35% van de Spaanse kinderen en tieners een overgewicht hebben of aan obesitas lijden. 63,6% van de kinderen beoefent geen enkele sport en is ook niet actief gedurende tenminste 60 minuten per dag, aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie.

34,9% van de kinderen en tieners van 6 tot 16 jaar heeft een overgewicht of lijdt aan obesitas in Spanje aldus een onderzoek van de Gasol Foundation, bekend van o.a. de bekende Spaanse basketballer Pau Gasol. 

Voor het onderzoek heeft men 3.803 kinderen van 6 tot 16 jaar onderzocht in 245 gezondheidscentra. Daaruit blijkt dus dat 34,9% een overgewicht heeft en dat zelfs 23,8% buikobesitas heeft (de taillecoëfficiënt met betrekking tot de lengte is gelijk aan of groter dan 0,5). 

63,6% van de onderzochte kinderen en tieners doet niet 60 minuten per dag aan beweging. aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De minimale 60 minuten per dag regel van het WHO is hoger bij jongens met 70,4% dan bij meisjes met 56,3%.

Het rapport onthult ook dat meer dan de helft van de kinderen meer dan twee uur per dag gebruik maakt van schermen (televisie, computer, tablet, mobiel of video-consoles). Gemiddeld zit men dagelijks 179,1 minuten voor een scherm terwijl dit in de weekenden zelfs 282,6 minuten is.

In beide gevallen komt het gebruik van schermen vaker voor bij jongens dan bij meisjes en bij middelbare scholieren (12 tot 16 jaar oud) dan bij basisschool studenten. Blootstelling aan schermen is een ‘zeer relevante factor’ bij obesitas en overgewicht van kinderen dus pleit de Gasol Foundation voor ‘beperkende maatregelen’, een verantwoordelijkheid die op ouders en openbare instellingen moet berusten.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

9
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
don_tessers@hotmail.com

Het vroegere Mediterranee menu is veroverd door de vele uit de grond gestampte fastfoodketens en kleinere bar/restaurants waar een dagmenu van 6,50 euro meestal bestaat uit friet, beetje salade en een dun plakje gebraden varken of ham of chorizo. Door de ontstane crisis zochten vele Spanjaarden hun heil bij goedkoop mogelijke voeding waarbij Burger King werd belegerd. Daarnaast was het makkelijk om bij de vele pompstations voor de kinderen een zak chips te halen. De gevolgen van dit alles wreek zich nu.

Ra

Ik was erg verbaasd te lezen dat Spanje het dikste land na de UK is in Europa. Dikker dan de Duitsers die ik hoger had geschat. Je ziet inderdaad erg veel vette mensen hier in Spanje.

Meliza

Ik denk dat het gebrek aan lichaamsbeweging de grootste boosdoender is van overgewicht. De kinderen worden naar school gebracht en opgehaald met de auto. Hebben een electrische step i.p.v een step waarbij je je benen moet gebruiken om vooruit te komen. In huis achter de computer of met de mobiel met een snack. Geen wonder dat ze overgewicht hebben of krijgen.

Harry

Volgens recente rapporten van onder meer WHO blijkt dat het vooral Nederland is waar obesitas een handje toesteekt, bij ouderen in het bijzonder. Wereldwijd staat het land inmiddels op de tweede plaats.

Marijke

Denk dat dit probleem niet alleen in Spanje bestaat! Dit kan je gerust wereldwijd betrekken.

leo

Niet alleen veel kinderen zijn dik ook heel erg veel ouderen hebben overgewicht, je ziet het kind en dan de moeder en vader en dan zie je dat de hele familie behoorlijk gezet is. Ook mijn oom is behoorlijk gezet maar die eet niet veel tijdens de maaltijden. De boosdoener bij hem is dat hij altijd en overal wel snackjes eet en dat op het einde van de dag veels te veel is. En je hebt veel Spanjaarden die 5 scheppen suiker in hun koffie dumpen en dat meerdere keren per dag.

Piet Paëlla

Moeders in Spanje geven hun kinderen dezelfde vette bende te eten die ze zelf ook hebben gegeten, witbrood met veel suiker met chocoladepasta of met gekookte ham.
Tussendoor snoepen en ‘s avonds krijgen ze bagger te eten wat ze lekker vinden, om ze maar tevreten te houden.

Piet Paëlla

tevreden

Son

Ja die weten nog wat lekker is
Vers gebakken brood van de Masymas, zelf dikke plakken snijden, roomboter en heerlijke ham of kaas erop
Ik zie in Spanje niet zoveel dikke kinderen als in ander landen

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.