35% van de kinderen en tieners in Spanje is te dik

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
35% van de kinderen en tieners in Spanje is te dik
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Een nieuw medisch onderzoek laat zien dat 35% van de Spaanse kinderen en tieners een overgewicht hebben of aan obesitas lijden. 63,6% van de kinderen beoefent geen enkele sport en is ook niet actief gedurende tenminste 60 minuten per dag, aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie.

34,9% van de kinderen en tieners van 6 tot 16 jaar heeft een overgewicht of lijdt aan obesitas in Spanje aldus een onderzoek van de Gasol Foundation, bekend van o.a. de bekende Spaanse basketballer Pau Gasol. 

Voor het onderzoek heeft men 3.803 kinderen van 6 tot 16 jaar onderzocht in 245 gezondheidscentra. Daaruit blijkt dus dat 34,9% een overgewicht heeft en dat zelfs 23,8% buikobesitas heeft (de taillecoëfficiënt met betrekking tot de lengte is gelijk aan of groter dan 0,5). 

63,6% van de onderzochte kinderen en tieners doet niet 60 minuten per dag aan beweging. aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De minimale 60 minuten per dag regel van het WHO is hoger bij jongens met 70,4% dan bij meisjes met 56,3%.

Het rapport onthult ook dat meer dan de helft van de kinderen meer dan twee uur per dag gebruik maakt van schermen (televisie, computer, tablet, mobiel of video-consoles). Gemiddeld zit men dagelijks 179,1 minuten voor een scherm terwijl dit in de weekenden zelfs 282,6 minuten is.

In beide gevallen komt het gebruik van schermen vaker voor bij jongens dan bij meisjes en bij middelbare scholieren (12 tot 16 jaar oud) dan bij basisschool studenten. Blootstelling aan schermen is een ‘zeer relevante factor’ bij obesitas en overgewicht van kinderen dus pleit de Gasol Foundation voor ‘beperkende maatregelen’, een verantwoordelijkheid die op ouders en openbare instellingen moet berusten.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.