35% van de kinderen en tieners in Spanje is te dik

Oeps ... foto ontbreekt!

35% van de kinderen en tieners in Spanje is te dik

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een nieuw medisch onderzoek laat zien dat 35% van de Spaanse kinderen en tieners een overgewicht hebben of aan obesitas lijden. 63,6% van de kinderen beoefent geen enkele sport en is ook niet actief gedurende tenminste 60 minuten per dag, aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie.

34,9% van de kinderen en tieners van 6 tot 16 jaar heeft een overgewicht of lijdt aan obesitas in Spanje aldus een onderzoek van de Gasol Foundation, bekend van o.a. de bekende Spaanse basketballer Pau Gasol. 

Voor het onderzoek heeft men 3.803 kinderen van 6 tot 16 jaar onderzocht in 245 gezondheidscentra. Daaruit blijkt dus dat 34,9% een overgewicht heeft en dat zelfs 23,8% buikobesitas heeft (de taillecoëfficiënt met betrekking tot de lengte is gelijk aan of groter dan 0,5). 

63,6% van de onderzochte kinderen en tieners doet niet 60 minuten per dag aan beweging. aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De minimale 60 minuten per dag regel van het WHO is hoger bij jongens met 70,4% dan bij meisjes met 56,3%.

Het rapport onthult ook dat meer dan de helft van de kinderen meer dan twee uur per dag gebruik maakt van schermen (televisie, computer, tablet, mobiel of video-consoles). Gemiddeld zit men dagelijks 179,1 minuten voor een scherm terwijl dit in de weekenden zelfs 282,6 minuten is.

In beide gevallen komt het gebruik van schermen vaker voor bij jongens dan bij meisjes en bij middelbare scholieren (12 tot 16 jaar oud) dan bij basisschool studenten. Blootstelling aan schermen is een ‘zeer relevante factor’ bij obesitas en overgewicht van kinderen dus pleit de Gasol Foundation voor ‘beperkende maatregelen’, een verantwoordelijkheid die op ouders en openbare instellingen moet berusten.

Ga naar de inhoud