skip to Main Content
Coca Cola mag geen Schweppes Tonic meer verkopen in Spanje
Archieffoto

Coca Cola mag geen Schweppes Tonic meer verkopen in Spanje

MADRID – Een rechtbank in Barcelona heeft bepaald dat het Japanse bedrijf Suntory, eigenaar van onder andere TriNa en la Casera in Spanje het enige bedrijf is dat Tónica Schweppes mag distribueren en verkopen in Spanje. Het bedrijf Red Paralela verkocht tot nu toe in Spanje de Tonic van het merk Schweppes dat in Groot Brittannië gemaakt werd voor Coca Cola. 

Coca Cola distribueerde de afgelopen jaren in Spanje de in Groot Brittannië gemaakte Schweppes Tónica maar in feite ligt dat recht op distributie en verkoop bij het Japanse bedrijf Schweppes Suntory España. Dat geldt dan voor Spanje en niet in andere Europese landen zoals Groot Brittannië waar Coca Cola dat recht heeft. 

Via een slimme manier van het inkopen van de Tonic van Schweppes in Groot Brittannië dacht Coca Cola het drankje dat o.a. veel gebruikt wordt bij de populaire Gin Tonic in Spanje te kunnen verkopen aangezien het niet in Spanje maar in de GB wordt gemaakt.

De Tonic-oorlog startte nadat Coca Cola het bedrijf Cadbury Schweppes van de vorige Japanse eigenaar Suntory had overgenomen. Maar het Japanse bedrijf behield het recht op de verkoop van Schweppes in Spanje en diverse andere landen. De rechtbank is dus ook van mening dat het Japanse bedrijf en niet het Amerikaanse Coca Cola het recht heeft om in Spanje Schweppes te verkopen.

De Spaanse importeur Red Paralela, die tot nu toe Schweppes Tonic vanuit Groot Brittannië naar Spanje importeerde en verkocht, mag dat dus niet meer doen. Daarnaast moet het bedrijf dat toebehoort aan Coca Cola de Japanse Suntory 293.480 euro schadevergoeding betalen, dat is 5% van de omzet van 5,9 miljoen euro tussen 2009 en 2014 wat 17,3 miljoen Brits gemaakte tónica Schweppes zijn in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Het is altijd lastig als verschillende partijen een merkrecht op hetzelfde hebben in verschillende EU landen. Want wat gaat dan voor: het nationale merkrecht of het vrij verkeer van goederen? Parallel import is binnen de EU toegestaan. Al vinden veel merkhouders dat maar niks. Farmaceuten voorop.
    Wordt de consument nou beter van zo’n actie? Daar zou het toch om moeten gaan?

    1. Discriminatie? Oh man steeds dat woordje. En past goed bij dit artikel.

      Maar wel slim van Coca cola ze hebben in ieder geval goede winst gemaakt. En moeten hiervan maar 5% afdragen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken