Coca Cola mag geen Schweppes Tonic meer verkopen in Spanje

Coca Cola mag geen Schweppes Tonic meer verkopen in Spanje
Beeld: Archieffoto

MADRID – Een rechtbank in Barcelona heeft bepaald dat het Japanse bedrijf Suntory, eigenaar van onder andere TriNa en la Casera in Spanje het enige bedrijf is dat Tónica Schweppes mag distribueren en verkopen in Spanje. Het bedrijf Red Paralela verkocht tot nu toe in Spanje de Tonic van het merk Schweppes dat in Groot Brittannië gemaakt werd voor Coca Cola. 

Coca Cola distribueerde de afgelopen jaren in Spanje de in Groot Brittannië gemaakte Schweppes Tónica maar in feite ligt dat recht op distributie en verkoop bij het Japanse bedrijf Schweppes Suntory España. Dat geldt dan voor Spanje en niet in andere Europese landen zoals Groot Brittannië waar Coca Cola dat recht heeft. 

Via een slimme manier van het inkopen van de Tonic van Schweppes in Groot Brittannië dacht Coca Cola het drankje dat o.a. veel gebruikt wordt bij de populaire Gin Tonic in Spanje te kunnen verkopen aangezien het niet in Spanje maar in de GB wordt gemaakt.

De Tonic-oorlog startte nadat Coca Cola het bedrijf Cadbury Schweppes van de vorige Japanse eigenaar Suntory had overgenomen. Maar het Japanse bedrijf behield het recht op de verkoop van Schweppes in Spanje en diverse andere landen. De rechtbank is dus ook van mening dat het Japanse bedrijf en niet het Amerikaanse Coca Cola het recht heeft om in Spanje Schweppes te verkopen.

De Spaanse importeur Red Paralela, die tot nu toe Schweppes Tonic vanuit Groot Brittannië naar Spanje importeerde en verkocht, mag dat dus niet meer doen. Daarnaast moet het bedrijf dat toebehoort aan Coca Cola de Japanse Suntory 293.480 euro schadevergoeding betalen, dat is 5% van de omzet van 5,9 miljoen euro tussen 2009 en 2014 wat 17,3 miljoen Brits gemaakte tónica Schweppes zijn in Spanje.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Het is altijd lastig als verschillende partijen een merkrecht op hetzelfde hebben in verschillende EU landen. Want wat gaat dan voor: het nationale merkrecht of het vrij verkeer van goederen? Parallel import is binnen de EU toegestaan. Al vinden veel merkhouders dat maar niks. Farmaceuten voorop.
Wordt de consument nou beter van zo’n actie? Daar zou het toch om moeten gaan?

Heel goed dat deze vorm van economische diefstal een halt wordt toegeroepen. Goede beslissing van de rechter.

De Brexit lost alles op.

wat een kul is dit geen discriminatie ?

Discriminatie? Oh man steeds dat woordje. En past goed bij dit artikel.

Maar wel slim van Coca cola ze hebben in ieder geval goede winst gemaakt. En moeten hiervan maar 5% afdragen.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.