Zomer afgesloten met 202 doden op de Spaanse wegen

Zomer afgesloten met 202 doden op de Spaanse wegen
Beeld: 123rf

Zomer afgesloten met 202 doden op de Spaanse wegen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de zomermaanden juli en augustus wanneer het (ondanks de corona-crisis dit jaar) traditiegetrouw extra druk is op de Spaanse wegen, zijn er 202 personen om het leven gekomen bij verkeersongevallen. Dat is nog steeds een hoog aantal maar toch hoopgevend want het zijn er 13 minder dan de 215 in 2019 en zelfs het laagste aantal dodelijke verkeersslachtoffers ooit.

Er zijn in de maanden juli (114) en augustus (88) in totaal 202 personen overleden bij 185 verkeersongevallen op de Spaanse wegen. Het aantal doden daalde met 6% van de 215 in 2019 naar 202 in 2020. In totaal werden 821 verkeersdeelnemers opgenomen in ziekenhuizen. 

Al met al zijn het volgens de Spaanse verkeersdienst DGT hoopgevende cijfers en al helemaal omdat het aantal verkeersdoden in een jaar tijd, mede dankzij de corona-crisis, is gedaald. Maar het zijn er nog steeds teveel en er moet aan gewerkt worden om het aantal verkeersdoden opnieuw te laten dalen.

Ondanks de corona-crisis en het feit dat veel inwoners van Spanje er voor gekozen hebben niet op vakantie te gaan, zijn er gedurende de maanden juli en augustus toch 82,8 miljoen verkeersbewegingen geregistreerd, 8,4 miljoen minder dan gedurende de drukke zomermaanden in 2019.

In juli en augustus dit jaar hadden 28 van de 202 overleden automobilisten geen autogordel om, maakten 2 van de 9 overleden fietsers geen gebruik van een fietshelm en droeg 1 van de 49 overleden motorrijders ook geen helm. Er overleden deze zomermaanden ook 20 voetgangers en 6 scooterrijders.

Evolutie

Tot aan eind augustus zijn er in Spanje alweer 543 personen (-23%) om het leven gekomen op de Spaanse wegen. Vanwege de corona-crisis en de noodtoestand is dat aantal het laagste ooit sinds dat de Spaanse Verkeersdienst DGT in 1960 is begonnen met de registratie. 2019 eindigde met een totaal aantal van 1.755 verkeersdoden wat minder was dan de 1.806 doden in 2018, de 1.830 doden in 2017 en 1.810 doden in 2016. 

Maar als we even teruggaan in de tijd dan is de situatie in Spanje aanzienlijk verbeterd. In 1993 overleden er nog jaarlijks 6.378 personen op de Spaanse wegen en daalde dit naar 5.399 doden tien jaar later in 2003. Daarna daalden de aantallen dodelijke verkeersslachtoffers aanzienlijk naar 1.680 doden in 2013 waarna het weer licht aan het stijgen is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.