Voor gendergeweld veroordeelde ouders mogen kinderen niet meer zien in Spanje

Voor gendergeweld veroordeelde ouders mogen kinderen niet meer zien in Spanje
Beeld: Freepik

Voor gendergeweld veroordeelde ouders mogen kinderen niet meer zien in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Ouders die veroordeeld worden voor gendergerelateerd of huiselijk/partnergeweld verliezen sinds vrijdag 3 september (2021) hun bezoekrecht voor minderjarige kinderen. De maatregel werd al eerder door de Spaanse coalitieregering aangekondigd maar deze vrijdag 3 september in werking getreden. Het belangrijkste doel van deze maatregel is het beschermen van minderjarigen en het bestrijden van zogenaamd plaatsvervangend geweld.

De ouders (zowel vader als moeder) die strafrechtelijk vervolgd worden voor huiselijk geweld zullen vanaf vrijdag 3 september hun minderjarige kinderen niet meer mogen bezoeken en verzorgen. Een hervorming van het Spaanse Burgerlijk Wetboek maakt een einde aan deze contacten. Een rechter kan geen bezoekregeling instellen en kan bestaande regelingen schorsen of intrekken indien noodzakelijk.

Het gaat om ouders die gescheiden leven en een voogdij hebben over de minderjarige kinderen en schuldig zijn bevonden van poging tot doding, doding, geweld en misbruik van partner en/of kinderen.

Deze hervorming werd door de Spaanse regering op 3 juni 2021 in de Spaanse staatscourant (BOE) gepubliceerd, daags voordat men bij Tenerife het levenloze lichaam van het 6-jarige meisje Olivia vond die samen met haar zusje Anna door haar vader was ontvoert en gedood om wraak te nemen op hun moeder en zijn voormalige partner.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.