Voor gendergeweld veroordeelde ouders mogen kinderen niet meer zien in Spanje

Voor gendergeweld veroordeelde ouders mogen kinderen niet meer zien in Spanje
Beeld: Freepik

Voor gendergeweld veroordeelde ouders mogen kinderen niet meer zien in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ouders die veroordeeld worden voor gendergerelateerd of huiselijk/partnergeweld verliezen sinds vrijdag 3 september (2021) hun bezoekrecht voor minderjarige kinderen. De maatregel werd al eerder door de Spaanse coalitieregering aangekondigd maar deze vrijdag 3 september in werking getreden. Het belangrijkste doel van deze maatregel is het beschermen van minderjarigen en het bestrijden van zogenaamd plaatsvervangend geweld.

De ouders (zowel vader als moeder) die strafrechtelijk vervolgd worden voor huiselijk geweld zullen vanaf vrijdag 3 september hun minderjarige kinderen niet meer mogen bezoeken en verzorgen. Een hervorming van het Spaanse Burgerlijk Wetboek maakt een einde aan deze contacten. Een rechter kan geen bezoekregeling instellen en kan bestaande regelingen schorsen of intrekken indien noodzakelijk.

Het gaat om ouders die gescheiden leven en een voogdij hebben over de minderjarige kinderen en schuldig zijn bevonden van poging tot doding, doding, geweld en misbruik van partner en/of kinderen.

Deze hervorming werd door de Spaanse regering op 3 juni 2021 in de Spaanse staatscourant (BOE) gepubliceerd, daags voordat men bij Tenerife het levenloze lichaam van het 6-jarige meisje Olivia vond die samen met haar zusje Anna door haar vader was ontvoert en gedood om wraak te nemen op hun moeder en zijn voormalige partner.

Ga naar de inhoud