12x spectaculaire wandelingen met loopbruggen in Spanje

12x spectaculaire wandelingen met loopbruggen in Spanje
Beeld: Canva

12x spectaculaire wandelingen met loopbruggen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Je hebt wandelingen en je hebt wándelingen in Spanje. Dat wil zeggen je kunt normaal in de natuur en bergen in Spanje wandelen maar je kunt dat ook op een redelijk makkelijke en veilige manier spectaculair doen. Dat kan onder andere met de wandelingen waarbij de loopbruggen aan de bergwand zijn vastgemaakt en over ravijnen en rivieren gaan. De bekendste is natuurlijk de Caminito del Rey in het achterland van de provincie Málaga maar er zijn meer van dit soort spectaculaire berg- en natuurwandelingen in Spanje.

Ben je een thrillseeker en hou je wel van een beetje spanning, bewandel dan eens van deze onderstaande wandelpaden die door heel Spanje te vinden zijn. In dit artikel beschrijven we de spectaculaire wandelpaden waarbij de loopbruggen in de meeste gevallen aan bergwanden zijn vastgemaakt en waarbij je soms over duizelingwekkende hoogtes boven een ravijn of rivier loopt. Houdt er echter wel rekening mee dat het soms (zeker in de zomermaanden) erg druk kan zijn bij deze wandelpaden.

1. Caminito del Rey (Málaga)

We beginnen het lijstje met de meest bekende en inmiddels ook meest toeristische ‘enge’ wandeling van Spanje. De Caminito del Rey is te vinden tussen de gehuchten El Chorro en Ardales welke niet ver van de gemeente Álora liggen die op haar beurt weer in de provincie Málaga ligt, niet ver van de drukke Costa del Sol. Sinds 2015 is het angstopwekkende wandelpad weer opengesteld voor het publiek nadat er een grondige en broodnodige restauratie had plaatsgevonden. Het meest enge deel van deze wandeling is de houten loopbrug die hoog boven het stuwmeer tegen de bergwand is gebouwd. De rest van de wandeling is redelijk normaal te noemen wat het zeker niet minder interessant maakt. Voor de restauratie stond de wandeling te boek als de gevaarlijkste ter wereld en er zijn bij de illegale wandeling meerdere personen om het leven gekomen. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie.

Caminito del Rey - Andalucía (España)

2. Pasarelas de Montfalcó (Huesca)

De wandeling van Pasarelas de Montfalcó of Congost de Mont-rebei is te vinden op de grens tussen de provincies Huesca (Aragón) en de provincie Lleida (Catalonië). Het heeft ook de naam desfiladero de Mont-rebei en is met recht een enge en spectaculaire wandeling te noemen. Het gaat om een spectaculair natuurgebied waar het dal soms maar 20 meter breed is en waar bergwanden te vinden zijn van meer dan 500 meter steil omhoog. Gedurende de wandeling zijn er enkele interessante punten zoals het uit de bergwand gehakte wandelpad aan de kant van Catalonië, door de mens uitgehakte tunnels, een hangbrug met een diepte van 40 meter en de houten trappen tegen de verticale bergwanden waardoor deze wandeling op deze lijst mag staan. Er worden met deze spectaculair gelegen trappen hoogteverschillen overbrugd van 25 en 40 meter. Een van de trappen is 70 meter lang en de ander 106 meter. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie.

Pasarelas de montfalco !!

3. Pasarelas del Río Mao (Ourense)

Deze wandeling is te vinden in de provincie Ourense in Galicië. Volgens velen is het de meest spectaculaire wandeling van de Ribeira Sacra. Ondanks dat deze wandeling op sommige punten gevaarlijk kan zijn, is deze toch ook wel geschikt voor kinderen. In totaal is de wandeling 3,5 kilometer lang met als vertrekpunt de oude elektriciteitscentrale Fábrica da Luz. Gedurende de eerste 1,7 kilometer van de wandeling loop je over een houten loopbrug die spectaculair gebouwd is boven de rivier río Mao. De route biedt spectaculaire vergezichten en is gelegen in prachtige natuur. Het eindpunt is het dorp Barxacoba. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie.

IMG_1737mod

4. El Saltillo (Málaga)

Sommigen noemen ‘El Saltillo’ ook wel eens de andere Caminito del Rey van de provincie Málaga maar dat is niet helemaal terecht. Weliswaar is dat normaal gesproken rustiger bij de ‘El Saltillo’ in Canillas de Aceituna in de Axarquia streek en kan deze gratis gewandeld worden, deze is echter niet zo spectaculair als de grote broer in Álora. Dit wandelpad is onderdeel van de ‘Gran Senda de Málaga’ die uit 35 etappes van in totaal 745 km in negen comarcas en 57 gemeenten bestaat. In 2020 werd de nieuwe 46 meter lange hangbrug in gebruik genomen die op 50 meter hoogte boven de rivier Almanchares hangt. Geniet van de vergezichten, de natuur, het lopen langs een modern aquaduct en uiteindelijk de metalen loopbruggen die aan de rotsen zijn vastgemaakt. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie.

Spain - Malaga - Canillas de Aceituno - El Saltillo suspension bridge

5. Pasarelas de Panticosa (Huesca)

In 2021 werd de ‘Pasarelas de Panticosa’ geopend voor het publiek. Deze ‘Pasarelas’ bevinden zich boven de Caldarés rivier in (ski-resort) Panticosa, in de Valle de Tena in de provincie Huesca. Het gaat om een wandeling van ongeveer 2,2 kilometer die in 55 minuten redelijk makkelijk met een hoogteverschil van 160 meter te lopen is. De wandeling begint op de parkeerplaats van het skigebied Panticosa waar je de bewegwijzering kunt volgen. Steek de brug over de Caldarés-rivier over om ongeveer 5 minuten aan het begin van de loopbruggen te komen. Het eerste deel van loopbruggen leidt naar de op 25 meter hoog hangende voetgangersbrug die een spectaculair uitzicht biedt op het steile ravijn dat door het water van de Caldarés-rivier is ontstaan. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie.

Panticosa. Catwalks.

6. Pasarelas de Alquézar (Huesca)

Door de uitstekende ligging aan de voet van de Sierra de Guara en naast de Vero-rivierkloof, is het middeleeuwse stadje Alquézar (Huesca) een van de favoriete bestemmingen voor liefhebbers van buitensporten. Vanuit het Rafael Ayerbe-plein begint het circa 3 kilometer lange wandelpad dat bekend staat als de ‘Ruta de las Pasarelas’. Deze bestaat uit loopbruggen die aan de rotsen zijn vastgemaakt en hangbruggen die de doorgang tussen de steile bergwanden, het water van de Vero-rivier en het ravijn vergemakkelijken. Wandelaars moeten 4 euro betalen waarbij het dragen van een helm verplicht is. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie.

ALQUEZAR RUTA DE LAS PASARELAS

7. Cerrado del río Castril (Granada)

Kort, gemakkelijk en spectaculair. Deze wandeling heeft alles om van te genieten met het hele gezin. Het loopt grotendeels over een houten loopbrug over de rivier de Castril, een hangbrug en een tunnel. De route is 2,2 km lang en heeft een duur van ongeveer 60 minuten. Het is wellicht niet de meest spectaculaire wandelroutes over loopbruggen in ons lijstje maar het is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie. 

[0106]: Castril: Sendero de la Cerrada.

8. Pasarelas del Barranco de la Hoz (Teruel)

Temidden de Sierra de Albarracín in de provincie Teruel (Aragón) bevindt zich deze wandeling die bekend staat als de ‘Ruta del Barranco de la Hoz’. Deze wandeling duurt ongeveer 2 uur en 40 minuten en is in totaal 6,6 km lang (heen en terug). Deze wandeling verbindt de dorpen Calomarde en Frías waarbij het niet uitmaakt in welk dorp je begint te wandelen. Er zijn loopbruggen, hangbruggen en diverse stenen bruggen die in een prachtig natuurgebied zijn gelegen en langs en over de Río Blanco rivier gaan. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie.

Barranco de la Hoz Seca (99)

9. Pasarela de la Presa de Relleu (Alicante)

Niet ver van het populaire Villajoyosa bevindt zich een korte wandeling die in 2022 pas werd geopend. Dit spectaculaire wandelpad bestaat uit een 212 meter lang houten pad dat bevestigd is aan de rotswand in de kloof bij het stuwmeer van Relleu, de Pantano de Relleu. Op het einde van het 212 meter lange houten wandelpad bevindt zich een ‘mirador’ ofwel uitzichtpunt dat bestaat uit een glazen bodem dat op 40 meter hoogte boven de Amadorio rivier is bevestigd. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie.

Pasarelas del Relleu con Peace of Mind Valencia

10. Ruta del Parrizal (Teruel)

De ‘Ruta del Parrizal’ is te vinden in Beceite in de provincie Teruel (Aragón). Het gaat om een wandeling over houten loopbruggen en andere bruggen die aan de rotsen zijn vastgemaakt om tussen de steile rotswanden door over de Río Matarraña-rivier te lopen. Deze wandelroute is de laatste jaren erg populair geworden en je moet van tevoren een entreebewijs aanschaffen. Verder kan het voorkomen dat je ver van de houten wandelpaden moet parkeren, afhankelijk van de tijd van het jaar dat je deze wandeling gaat maken. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie. (KLIK HIER voor de PDF-brichure in het Spaans)

En ruta...

11. Cahorros de Monachil (Granada)

Deze wandeling is perfect te doen door bezoekers die voor een korte tijd in de provincie Granada verblijven aangezien het beginpunt in de gemeente Monachil zich op slechts 8 kilometer van Granada stad ligt. Ondanks de ligging nabij de grote stad bekend van het Alhambra en het skigebied Sierra Nevada, is Monachil en de daarbij horende spectaculaire wandeling nog vrij onbekend. De wandelroute staat voornamelijk bekend vanwege de vele hangbruggen die gelegen zijn in het ravijn van Los Cahorros. Er zijn meerdere routes door dit natuurgebied maar de meest bekende is de wandeling langs en over de río Monachil. Hier zijn spectaculaire uitzichten, watervallen, rotspoelen, grotten en tunnels te vinden en uiteraard de hangbruggen wat het geheel erg spectaculair maakt. Een van de hangbruggen is 63 meter lang. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie.

The bridge

12. Canal de Urdón (Cantabrië)

Dit is misschien wel een van de moeilijkste routes die niet voor iedereen is weggelegd. De route is ongeveer 14,5 kilometer lang waar men vijf uur over zal doen. De route loopt door de prachtige natuur van de regio Cantabrië waarbij grote hoogteverschillen moeten worden afgelegd en men langs enkele rivieren loopt, bruggen moet overwinnen en over smalle paadjes moet wandelen om bij de eindbestemming te komen. Mede vanwege de overweldigende natuur en de vele waterpartijen is deze route een aanrader, maar dan wel voor de echte wandelaars want erg makkelijk is de route ook weer niet. Bezoek de WEBSITE voor meer informatie.

Para uso exclusivo de Indiana Jones.
Ga naar de inhoud