Leiders van internationale cocaïnehandel uit België en Nederland gearresteerd in Marbella

Leiders van internationale cocaïnehandel uit België en Nederland gearresteerd in Marbella
Beeld: Guardia Civil / web

Leiders van internationale cocaïnehandel uit België en Nederland gearresteerd in Marbella

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De Guardia Civil politie heeft dit weekend in Marbella twee kopstukken van de internationale cocaïnehandel gearresteerd. De twee mannen komen uit België en Nederland en zijn in samenwerking met de Belgische federale politie en de Nederlandse politie opgepakt in een luxe villa in Marbella aan de Costa del Sol. Naast de arrestaties in Marbella werden ook huiszoekingen met arrestaties gedaan in Nederland en België. Onderaan dit artikel is een video te zien.

In Marbella zijn de twee leiders van een belangrijke criminele organisatie gearresteerd en zijn twee huiszoekingen uitgevoerd. In Nederland en België zijn nog eens 8 huiszoekingen uitgevoerd en zijn nog eens 7 verdachten aangehouden. De operatie Austral-Coles begon in 2020 toen de Belgische federale politie en de Nederlandse politie samen met de Guardia Civil een onderzoek begonnen naar een organisatie die verantwoordelijk is voor grote ladingen cocaïne.

In havens van België en Nederland werd 3.850 kilo cocaïne in beslag genomen in vier containers die de organisatie over zee probeerde binnen te brengen. De criminele organisatie verwierf de drugs in Brazilië en zorgde ervoor dat deze tussen legale vracht in containers op vrachtwagens naar de Nederlandse en Belgische havens te sturen. De ontvangers van de drugs waren twee Nederlandse en een Belgisch bedrijf.

De eerste van zendingen van 556 kilo cocaïne werd op 13 maart 2020 in Brazilië in beslag genomen. Deze was verborgen in een legale lading sojameel. Later werd in de haven van Antwerpen op 26 januari 2021 2.300 kilo cocaïne verstopt in een legale lading koffiebonen in beslag genomen. En tot slot werden op 10 april 2020 nog twee andere zendingen van respectievelijk 586 en 409 kilo in beslag genomen in de haven van Rotterdam.

De Belgische federale politie en de Nederlandse politie namen nadat ze de twee Belgische en Nederlandse kopstukken van de criminele bende hadden gelokaliseerd in Marbella, contact op met de Guardia Civil die dit weekend overging tot actie. In een luxe woning werd het tweetal aangehouden waarna ook zeven andere verdachten in Nederland en België werden gearresteerd.

Ga naar de inhoud