Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (73)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (73)
Beeld: Naar Galicië

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (73)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Afgelopen weekend was het feest in Chantada, met als hoogtepunt Folion de Carros. De Folion de Carros is een optocht van wagen met daarop een opbouw van opengewerkte gebouwen waarin oude ambachten worden uitgebeeld door de mensen die op de wagens zitten. De optocht is ‘s avonds en volgens onze buurvrouw moeten we vroeg gaan want anders is er geen parkeerplaats meer te vinden. En volgens haar start de optocht om 21 uur. Als wij iets na 19 uur een parkeerplaatsje zoeken is er alleen nog aan de rand van Chantada wat te vinden. We zetten de auto weg en lopen naar het centrum en gaan op een terras zitten. Dan gaan ze de muziek testen, die was denk ik tot in Madrid te horen. Veel en veel te luid. We gaan maar ergens anders zitten waar geen muziek is. Wat ik op het terras wel gedaan heb is even gezocht op internet naar de optocht, die blijkt niet om 21 uur te starten maar om 23 uur, ook weet ik nu de route die ze gaan afleggen. We lopen richting de start van de optocht, want daar staan de wagens al opgesteld. Tja… ik heb mooiere wagens gezien met carnaval op het bloemencorso. We gaan op een terras zitten en bestellen wat, dan zien we een bekende zitten en ik ga een praatje maken, ze zegt dat de optocht misschien om 23 uur start, maar het zal wel later zijn. Tegen half twaalf komen de enorme koeien en stieren die de wagens van de optocht moeten gaan trekken aan lopen. De dieren worden telkens met 2 voor een wagen gespannen en dan uiteindelijk gaat de optocht tegen middernacht van start. Het is leuk om het een keer mee te maken. Of we volgend jaar weer naar de optocht gaan kijken weet ik niet, we hebben namelijk begrepen dat de wagen volgen daar een beetje anders zijn maar het meest hetzelfde.

Na het gefeest in het weekend is het tijd om in de keuken verder te gaan. Deze week staan de balken voor het nieuwe plafond op de planning. Vorige week zijn die netje geschaafd, en ik heb de kantjes afgerond en ze balken geschuurd. De balken komen tussen de muren te liggen op balken die ik tegen de muur heb gemonteerd. De twee lastigste balken monteer ik op dag een en op dag twee leg ik de andere 4. Het was even een gesjouw. ik had namelijk op dag een al een meetfout gemaakt die ik gelukkig kon herstellen. Maar dat was wel iets wat ik op de tweede dag niet nog een keer wilde hebben. grof op maat gemaakt en daarna naar de keuken gebracht, op zijn plaats gelegd en precies afgetekend. Daarna kon de balk weer naar mijn zangwerkplaats, de stal, om vervolgens weer terug naar de keuken te kunnen worden gebracht. Is alles op de begane grond dan is het niet zo’n punt, maar ik moet telkens een trap op. Na twee dagen was het klaar. Nu moeten we op zoek naar planken voor plafond. We hebben al een tip gekregen waar we waarschijnlijk kunnen vinden wat we zoeken voor een gunstige prijs dan de bouwmarkt.

Na een dagje niets doen vanwege de spierpijn was het daarna weer tijd om wat te gaan doen. De waterleidingen moeten ook aangepast worden. Alles loopt nu aan de buitenkant van het huis. Nu we toch de keuken verbouwen passen we de waterleidingen ook gelijk aan. De persoon die het hier aangelegd heeft heeft volgens mij niet veel kijk op leiding werk, er is geen touw aan vast te knopen wat nou eigenlijk wat is. Er lopen bijvoorbeeld 4 slangen die de bijkeuken in gaan naar afsluiters. Twee slangen komen vanaf onze bronnen, maar wat is welke bron en de andere twee gaan naar de huisinstallatie en naar de stal/huisinstallatie. Een hoop gepuzzel om het allemaal uit te vogelen, maar het is gelukt. Bij de ferreteria heb ik alles gekocht wat ik nodig heb om het allemaal te kunnen vervangen. Als eerste heb ik in de bijkeuken alles vervangen waar de slangen allemaal op uit komen. Het lekte allemaal een beetje en was wat roestig. Dat karwei is gedaan. Nu de rest van waterinstallatie nog.

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud