menu

Bilbao is verkozen tot de gelukkigste stad van Spanje

Bilbao is verkozen tot de gelukkigste stad van Spanje
Beeld: via canva.com

Bilbao is verkozen tot de gelukkigste stad van Spanje

Elk jaar stelt het Institute for Quality of Life (Instituut voor levenskwaliteit) een ranking op die het welzijn van mensen over de hele wereld analyseert. Dat initiatief wordt gesteund door de Londense Happy City Hub . De studie relateert de levenskwaliteit met het geluksgevoel van de mensen. Daaruit komt vervolgens een lijst van de 200 steden waar men het meest glimlacht.

De ranking houdt rekening met aspecten zoals het stadsbestuur, het levensmilieu, de economie en mobiliteit. Steden krijgen bijvoorbeeld punten als ze een goed aantal groene zones hebben of als het openbaar vervoer goed georganiseerd is.

Spanje heeft op die lijst niet één maar vijf steden staan. Valencia staat op plaats 125, daarna komen León (119), Barcelona (115) en Madrid (95). De gelukkigste stad van het land volgens de ranking is echter Bilbao. De Baskische stad komt dit jaar op plaats 69 te staan.

Weer maar eens werd bewezen dat Bilbao een bijzondere stad is. De stad biedt een internationaal klimaat, een goede gastronomie, een uitgebreid cultureel aanbod en vooral een hoge levenskwaliteit. In 2012 werd dat bevestigd toen burgemeester Iñaki Azkuna werd uitgeroepen tot beste burgemeester ter wereld door de City Mayors Foundation in Londen.

Bilbao telt 350.000 inwoners. Niet te groot, noch te klein dus. De stad heeft goed openbaar vervoer en is heel schoon. Ook rond de stad is er veel te beleven. Een rijke natuur, bergachtig gebied en natuurlijk is de zee ook vlakbij. Wie Bilbao zegt, denkt ook aan het Guggenheim, een van de belangrijkste Europese musea voor hedendaagse kunst. Wie met eigen ogen wil zien waarom de inwoners van Bilbao zo gelukkig zijn, vindt op deze website alle informatie op een rijtje.