menu

Engels spreken en Spaans horen, want AI vertaalt steeds beter simultaan

Engels spreken en Spaans horen, want AI vertaalt steeds beter simultaan
Beeld: via canva.com

Engels spreken en Spaans horen, want AI vertaalt steeds beter simultaan

Het nieuws staat de laatste tijd bol van de ene vooruitgang na de andere op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Die is nu al zo goed in vertalen dat je tijdens een videocall live de taal kan horen die jij wenst te horen.

Tot voor kort leek het sciencefiction. Je spreekt met iemand aan de andere kant van de wereld en hoort toch de taal die jij wenst te horen. Erg relevant misschien wel voor de lezers van SpanjeVandaag. Wie weet wordt het in de nabije toekomst wel heel erg eenvoudig om in Spanje te communiceren met mensen, ook voor wie geen Spaans spreekt.

Kudo, een bedrijf dat tolken en mensen uit de zakenwereld verbindt, maakte grote vooruitgang in technologie die online live vertaalt. Tijdens een demonstratie sprak de productiechef van Kudo, Tzachi Levy, een Engelse tekst in die zo goed als live in het Spaans gehoord werd. Ook al klonk de stem ietwat robotachtig en gaat de vertaling nog iets trager dan bij een mens, was het resultaat nu al verbluffend. Een menselijke vertaling komt gewoonlijk met 5 tot 7 seconden vertraging. De kunstmatige intelligentie van Kudo ligt nu ongeveer rond de 10 seconden.

Platformen als Microsoft Teams bieden de functie nu al aan. Kudo geeft aan dat de menselijke tolk voorlopig nog veel preciezer is. Er komt nog veel verbetering in het veld. Zo zou de stem van de AI zo snel mogelijk ook menselijker gaan klinken, met meer gevoel voor intonatie en context. Om net zo goed als een mens tussen de lijntjes te lezen en de context te vatten, wacht waarschijnlijk nog een veel grotere uitdaging. Voorlopig hoeven de tolken zich dus nog geen al te grote zorgen te maken.