Verdwaalde huiskat gevonden in het nationaal park van Ordesa in Huesca

Verdwaalde huiskat gevonden in het nationaal park van Ordesa in Huesca
Beeld: via canva.com

Verdwaalde huiskat gevonden in het nationaal park van Ordesa in Huesca

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In het nationaal park van Ordesa en Monte Perdido werd een verdwaalde huiskat teruggevonden. Twee bewakers en twee agenten vand e milieu en natuurpolitie SEPRONA werkten samen om het dier te vangen en haar vervolgens ter adoptie af te staan.

Het park van Ordesa en Monte Perdido ligt in het noorden van de provincie Huesca in de Pyreneeën. In totaal beslaat het park maar liefst 15.608 hectare, met daar rond nog eens 19.679 hectare beschermde periferie. De hoogte van het park schommelt tussen de 700 en 3.348 meter boven zeeniveau. 

Op zich is het dus al een klein wonder dat medewerkers van het park vaststelden dat er een huiskat in de wilde natuur verdwaalde. Het was een buschauffeur die toeristen het park in brengt die het dier eerst opmerkte. Afgelopen dinsdag slaagden de parkwachters er in het dier te lokaliseren en te vangen. 

Na een eerste mislukte poging vluchtte de bange kat het bos in. De parkwachters omsingelden het dier en dreven het terug de weg op. Uiteindelijk slaagden de medewerkers er in het dier te vangen in een klein kooitje. Ze brachten het weg uit het park en zochten een adoptiefamilie.

De aanwezigheid van een huiskat in het nationaal park kan een bedreiging vormen voor lokale fauna en flora. Om die reden is het in het park bijvoorbeeld ook verplicht honden altijd aan de leiband te houden. Of de kat ontsnapte en verdwaalde of ze in het park werd vrijgelaten is niet duidelijk. Dieren loslaten in het nationaal park is alvast bij wet verboden.

Ga naar de inhoud